OPINIE – En inderdaad, zoals verwacht, heeft president Recep Tayyip Erdoğan de presidentsverkiezingen in Turkije gewonnen. In het laatste opiniestuk ‘President Erdogan verliest volgens westerse media’ werd gesproken over de negativiteit die richting de president ging vanuit het westen en de westerse media. 

Reacties 
Nadat het vorige opiniestuk geplaatst was op de verschillende social media, kwamen de opmerkingen los, zowel positief (het meest) als negatief. Zo werd het stuk op LinkedIn zo’n ruim 31.000 keer bekeken en / of aangeklikt. 
Zo kon men lezen dat ‘Turkije geen Islamitisch land is’, ‘De president heeft veel levens van Turkije kapot gemaakt’, ‘Mensenrechten worden niet nageleefd’, ‘Turken en zelfs Turkse advocaten zitten in de gevangenis’, ‘15 jaar moet genoeg zijn’, ‘Geen vrijheid van mening’, ‘Geen democratie’, ‘Dicatator’ en ga zo maar verder. 

Iedereen heeft recht op zijn of haar mening, dat recht hebben we in Nederland, alleen men hoeft het er niet altijd mee eens te zijn. Gezien Recep Tayyip Erdoğan president is van Turkije, is het normaal dat de Turken op hem kunnen stemmen of juist niet doen. 
VRT Nieuws gaf zondagavond reeds aan dat president Erdoğan de verkiezingen gewonnen had. De Turkse kiescommissie had gemeld dat de zittende president met 52.1 procent leidde tegen 47.9 procent voor zijn uitdager. Onmiddellijk kwam de heer Kemal Kılıçdaroğlu natuurlijk met de opmerkingen als ‘oneerlijke verkiezingen’ en ‘moeilijke toekomst voor de Turken’. Maar als de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn geweest, waarom gaat meneer dan niet een zaak aanspannen bij de Turkse kiescommissie? 

Verkiezingen
Kijkend naar het proces, kan men niet anders zeggen dat de meerderheid gekozen heeft voor de zittend president. Men kon kiezen, dat wil zeggen dat het volk geraadpleegd is en dat heet dus democratie. 
De site ProDemos geeft aan dat een democratie een land is met een bestuursvorm waarin het volk regeert. Echter, nergens ter wereld is er een vorm van directe democratie te vinden, waarbij het volk elke keer besluiten neemt over het bestuur van het land. Daarom is er een indirecte democratie, waarbij vertegenwoordigers van het volk besluiten neemt over het land. 

Een ander fenomeen is het verschil tussen seculiere en Islamitische staat. Volgens de gegevens zou de heer Mustafa Kemal Atatürk Turkije in 1923 hebben willen moderniseren. Maar daarna waren velen het daar niet mee eens, zodat nu de media kan zeggen dat het land ‘zwalkt tussen vernieuwing en traditie’. Een van de ‘acties’ van heer Atatürk was om van de Moskee Hagia Sophia een museum te maken. Gelukkig heeft president Recep Tayyip Erdoğan op 24 juli 2020 dit weer ongedaan gemaakt, waardoor duizenden moslims vanaf dat moment weer het gebed in de Moskee konden verrichten. 

Op deze man, president Recep Tayyip Erdoğan, heeft dus ruim 52 procent van de Turken gestemd. Waar zou dat nu aan liggen?
De herkozen president heeft de Turkse bevolking opgeroepen om ‘in eenheid en solidariteit’ samen te komen. Dit heeft hij gezegd in een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. Vergeet niet, dat de president nog steeds heel veel aanhangers heeft. Dat is simpel ook te zien aan de uitslag van de verkiezingen. Nadat de president de uitslag had gehoord, begon hij met het zingen van een lied. Daarna heeft hij aan aanhangers in Istanbul gemeld dat er opnieuw geschiedenis geschreven is geworden. De eenheid van het land zal bewaard blijven en Turkije zal al de beloften nakomen.    

Nadat de Turkse Kiescommissie de overwinning heeft gemeld, werd de president gefeliciteerd van alle kanten, zoals door de Franse president Emmanuel Macron, door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, door de Amerikaanse president Joe Biden, door de Britse premier Rishi Sunak. Dat zijn toch niet de minsten op deze wereld. Zouden ze president Erdoğan feliciteren als hij niet gewenst was? Laat me niet lachen ! 

In Turkije zijn op vele plaatsen spontane grote feesten uitgebroken. Maar datzelfde gebeurde in Nederland. De president is onder de Nederlandse Turken erg populair. Dat was al te merken bij de eerste ronde, toen de president bijna 70 procent van de stemmen kreeg. In vele steden zijn de Turkse Nederlanders de straat opgegaan. In Zaandam werd met veel getoeter de overwinning op straat gevierd. Hierbij was de Turkse vlag ook flink aanwezig. 
Hetzelfde gebeurde in de wijk Stadsdennen in Harderwijk, waar een optocht van enthousiaste Turken een paar keer met de auto’s, toeters en vlaggen door de wijk reed.   

Deze spontane feesten kwam in meerdere grote steden in Nederland voor, zoals rond de Hofpleinfontein in hartje Rotterdam, in Roermond, in Amersfoort, in de wijk Lombok in Utrecht en op Plein ‘40 – ‘45 in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam en op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Overal toeterende auto’s, feestvierende mensen en vele Turkse vlaggen. 

Natuurlijk gaan er weer commentaren komen, want tenslotte heeft iedereen vrijheid van meningsuiting. Maar op het moment dat er gesproken wordt over de ‘dictator’ Erdoğan, praat dan in dezelfde zin over heer Abbas, die alle verkiezingen uitstelt omdat hij domweg wil blijven zitten (macht of geld?). Op het moment dat er gesproken wordt over mensen die gevangen zitten in Turkse gevangenissen, praat dan ook over de vele personen die in de gevangenissen van de bezetter van Palestina zitten en praat dan ook over de brute moorden op Palestijnen, zoals op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh. Praat dan ook over de illegale, inhumane, onbeschofte acties van de bezetter van Palestina. 

(Bronnen: VRT NWS Nieuws, ProDemos, Historisch Nieuwsblad, RTL Nieuws, Volkskrant, zaanstad.nieuws.nl, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights