OPINIE – Extinction Rebellion (XR)  is een organisatie met mensen uit heel Nederland, van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Het bindende item is de zorg om de klimaat- en ecologische crisis. Tevens de zorg over het leven op aarde. XR bestaat uit grootouders, ouders en kinderen. Ze maken deel uit van een internationale beweging strijdend voor een leefbare en rechtvaardige planeet.  

Strijd die hard nodig is
De strijd van Extinction Rebellion is in feite dezelfde strijd als die van SDG Nederland. Sterker nog, op de site staat een in te vullen mail aan het kabinet ‘Brandbrief aan het kabinet: Stop fossiele subsidies’. 

SDG Nederland heeft in haar Brandbrief aangegeven dat fossiele subsidies miljarden euro’s kosten, de klimaatcrisis verergeren en in de weg staan van een gezonde toekomst. SDG Nederland heeft samen met 120 andere organisaties het kabinet opgeroepen om te stoppen met fossiele subsidies. 
Extinction Rebellion schrijft op háár site dat Nederland in een ongekende crisis verkeert. De beweging bestaat omdat vak K weigert het noodzakelijke beleid in te voeren om haar burgers te beschermen. Daarentegen blijft het kabinet industrieën steunen die het leven van de inwoners in gevaar brengen. 

Het vreemde van het geheel is dat het kabinet namens Nederland de 17 doelstellingen van SDG heeft ondertekend, waarom wordt daar niet aan gewerkt? Het is zo makkelijk om te zeggen dat in 2030 Nederland energie neutraal moet zijn, maar als men niets doet, gebeurt er niets. Op kleine schaal zijn gemeenten bezig om burgers te stimuleren tegels uit de tuin te halen en groen er voor terug te plaatsen. Maar ondertussen is een gemeente regelmatig bezig om bomen in een straat te verwijderen. Dit gebeurt om er tegels voor in de plaats te leggen. 

En ondertussen is men bezig om een beweging als Extinction Rebellion het zowat onmogelijk te maken om te demonstreren. Een beweging die steeds groter wordt, de burgerlijke ongehoorzaamheid zit diep in de maatschappij. Een beweging als XR weet dit te bereiken en zal daarom ook verder groeien en groter worden. Daarnaast zullen meer en meer mensen zich aansluiten met andere items dan alleen het klimaat. 

De media hebben ondertussen weer een nieuw onderwerp voor de journalistiek ontdekt, de demonstraties van XR. Zo weet Trouw te melden ‘Waterballet en ruim 1500 arrestaties bij betoging Extinction Rebellion op A12’. 
Zaterdag 27 mei was het dan weer zo ver, duizenden klimaatactivisten op de been, om volgens het artikel voor de 7e keer de A12 te ‘bezetten’. En ja, vol trots weet de journalist aan te geven, dat de overheid goed was voorbereid. Zo was er citroenzuur op het wegdek gespoten, zodat de activisten zich niet aan het wegdek konden plakken. Citroenzuur is een stof die op vele plaatsen wordt gebruikt, zoals bij cosmetica, schoonmaakmiddel, ontkalken van huishoudelijke apparatuur, stopbad bij fotografie, biologische toiletreiniger. 
Of het een vergif is of slecht voor de mens, wordt in het midden gelaten. Echter regelmatig gebruik kan leiden tot spiertrekkingen, krampen, opgezwollen lichaamsdelen, vermoeidheid, stemmingswisselingen. Dus een goede voorbereiding van de overheid!

Daarnaast waren er nogal wat waterkanonnen. Augustus 2022 gaf RTL Nieuws aan dat een vrouw gewond was geraakt door het gebruik van een waterkanon op korte afstand. De vrouw is een tijd lang getraumatiseerd geweest. Goed voorbereide overheid ! 

Vanaf het begin van de vreedzame demonstratie – een sitdown actie – werden de waterkanonnen reeds ingezet. Gelukkig hadden veel demonstranten op voorhand de regenkleding meegenomen. Men had wel een flinke ‘regenbui’ verwacht. 
Maar als de overheid het te lang vind duren – tenslotte heeft de overheid het ook op zaterdag druk –  is de politie maar begonnen met het aanhouden van de klimaatdemonstranten. En dan komt het! De activisten worden ‘bestuurlijk verplaatst’ wat zoiets is als ‘met zachte dwang afgevoerd’ naar het stadion van ADO Den Haag. Tja, slimme move van de overheid, want daar kan men niets doen.  

En dan begint wederom de ellende. De politieagenten die de activisten met zachte dwang hebben afgevoerd, zijn boos en gefrustreerd. Volgens de media heeft de politie ruim 1.500 activisten aangehouden, maar voor de meesten heeft dit geen gevolg. Volgens de Nederlandse Politiebond zijn de agenten massaal opgetrommeld, maar hebben ze meer werk te doen dan wat demonstranten op te pakken. Zou dan de oplossing niet gewoon zijn om de demonstranten te laten zitten tot ze het zelf beu zijn en verdwijnen? 
Het was zo dat er massaal activisten (1.579 ) zijn aangehouden – wegens ‘tal van strafbare feiten’ – maar daarna zijn bijna alle zaken geseponeerd, volgens de media, wat slecht is voor de motivatie. Die van de politie wordt bedoeld. Politiebond ACP zou zelfs gezegd hebben dat er veel capaciteit is verspild en vervolgens wordt er geen vervolging ingesteld.

Volgens de berichten zou het OM 40 personen vervolgen, wegens bekladding of belediging. Overigens zou het OM gemeld hebben dat alle klimaatactivisten de Wet openbare manifestaties hebben overtreden. Maar dat is een gering strafbaar feit. Artikel 2 van deze Wet geeft aan: “ … De bij of krachtens de bepalingen uit deze paragraaf aan overheidsorganen gegeven bevoegdheden tot beperking van het recht tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging en het recht tot vergadering en betoging, kunnen slechts worden aangewend ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden …

Maar ondertussen zijn woensdag 24 mei 3 activisten van Extinction Rebellion in Lelystad bekeurd. De 3 klimaatactivisten hebben posters geplakt. Dit is illegaal, wordt gemeld. Echter XR had de gemeente om een plaats voor de posters gevraagd. De beweging moest wachten op antwoord – waarschijnlijk tot na de demonstratie van zaterdag en dus zouden de posters geen effect meer hebben – waardoor XR besloot de posters op prullenbakken te plakken. Heeft daar iemand problemen mee? 

(Bronnen: SDG Nederland, Extinction Rebellion Nederland, Monique van der Vloed, RTL Nieuws, NU.nl, Telegraaf, De Stentor, lelystad.nieuws.nl, Overheid, Trouw) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.05.2023

2 gedachte over “Aanhang en respect Extinction Rebellion groeit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights