OPINIE – Waarom is het toch altijd zo, dat het westen, en de westerse media, altijd zo negatief is over zittend president Recep Tayyip Erdoğan? Is het zo omdat hij een eigen mening heeft, is het zo omdat Turkije een Islamitisch land is of komt het door dat deze president wél voor de Palestijnen kiest en zelfs voor Hamas? Waarschijnlijk komt het door alle 3 de feiten. 

President van Turkije 
Aangezien de verkiezingen in Turkije nog geen winnaar opgeleverd hebben, gaan de Turkse kiezers  nogmaals naar het stembureau. De strijd gaat tussen zittend president Recep Tayyip Erdoğan en zijn uitdager Kemal Kılıçdaroğlu. En volgens de westerse media en tv moeten we maar gaan wennen aan die laatste naam, want dat zal de winnaar worden. Althans, dat wil het westen en men probeert hem naar de overwinning te schrijven. 

Zo kwam het AD afgelopen week met een artikel over de uitdager Kılıçdaroğlu. Ondanks dat deze 74-jarige econoom het imago van een grijze muis schijnt te hebben – en tevens de tweede keus van zijn partij – zou het een goede verbinder zijn. Wat hij verbindt, is nog niet duidelijk, maar hij staat bekend om zijn zachte stem en de vele hartjes die hij probeert te vormen met de 2 handen. 
Nu is een wat zachtere stem altijd goed. Het staat zelfs in Soera Luqman (31: 19): “ .. En wees gematigd in jullie (manier van) lopen en spreek zacht. Waarlijk, de meest onaangename stem is de stem van een ezel … “ 

Kemal Kılıçdaroğlu werd geboren als Kemal Karabulut, echter zijn vader veranderde de familienaam in Kılıçdaroğlu (‘zoon van een zwaarddrager’). Kemal ging in 2002 de politiek in voor de CHP, de partij van Atatürk. Tevens heeft hij pas een maand geleden laten weten dat hij een Aleviet is. Dit zou een niet-dogmatische vorm van de Islam zijn. Alevieten zijn in het algemeen voorstander van een seculiere en meer linkse politiek. 
Op zich zou dit al een probleem zijn voor de rechtse politici in het westen en vooral in Nederland. 
De uitdager Kılıçdaroğlu zou na de verkiezingsoverwinning de grondwetsherziening van 2017 weer terug draaien, zodat – volgens de media – er weer een parlementair systeem zou komen. Daarnaast zouden er nog meer zaken gaan veranderen, zoals ‘herstel’ van onafhankelijke rechtspraak en ‘persvrijheid’. 

Op het gebied van de relatie met Syrië, zal het weer een stap terug zijn. Kemal Kılıçdaroğlu heeft het niet zo op Syrische vluchtelingen en wil deze mensen binnen 2 jaar terugsturen. De deal van president Erdoğan met de EU zal onder druk komen te staan, misschien wel helemaal afgezegd worden, als meneer Kemal de verkiezingen wint, waardoor meer vluchtelingen naar West-Europa gaan komen. 

President Recep Tayyip Erdoğan
Zittend president Erdoğan wordt niet zo gedragen door het westen, want de president zegt waar het op staat. Zo zou de president laatst gezegd hebben dat Joe Biden bloed aan ‘zijn handen’ heeft. Dit werd gezegd omdat de heer Biden de bezetter van Palestina steunt en die bezetters‘moordenaars zijn die kinderen van 5 of 6 jaar doden’.  Dit werd ook gemeld door de Nederlandse media. 

Dit soort zaken kan niet volgens het westen, men kan in het westen niet op deze manier spreken over de VS en al helemaal niet over de bezetter van Palestina. Sterker nog, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet een verklaring uitgaan, waar de antisemitische woorden van president Erdoğan tegen het Joodse volk sterk werden veroordeeld. 
Het artikel gaat verder met de opmerking dat de VS een belangrijke bondgenoot zijn van de bezetter van Palestina. Tevens geeft het artikel aan dat de VS van mening zijn, dat de bezetter het recht heeft zich te beschermen. Natuurlijk is niets terug te vinden dat Palestina het recht heeft zich te beschermen tegen de bezetter. Met moeite kon de media nog aangeven dat president Erdoğan al meerdere keren steun voor de Palestijnen heeft geuit. Hulde voor deze man. 

Een ander artikel in de Telegraaf maakt het nog bonter. Zo zou president Erdoğan de paus hebben gebeld met het verzoek voor hulp om de massamoord op Palestijnen in de Gazastrook te stoppen. De president is op zoek naar een internationale coalitie om middels sancties de bezetter onder druk te zetten. Dat lijkt me nu ook te gebeuren tegen de ‘agressor’ president Poetin. Volgens het artikel zou de bezetter zich ‘enkel verdedigen’ tegen de duizenden afgevuurde raketten van – en daar komt het woord weer – terreurorganisatie Hamas. 

Als men eenmaal heel beperkt kijkt naar de politiek en als maar blijft luisteren naar die oude grammofoon, zal er ook niets veranderen. Het artikel van de Telegraaf gaat verder in overtreffende trap door te melden dat ‘militante Palestijnen vanuit de Gazastrook duizenden raketten hebben afgevuurd op de bezetter’. Die zou daarna hebben gereageerd met een ‘op grote schaal luchtaanvallen op – jawel wederom – terreurdoelen van Hamas’. 
Op 11 mei 2021 gaf president Erdoğan aan – na wederom geweld van de bezetter op de Al-Aqsa Moskee en Palestijnse doden en met 24 doden, waaronder 9 kinderen – vooral de Arabische landen op te roepen om effectieve maatregelen te nemen tegen de aanvallen van de bezetter op de Al-Aqsa Moskee. Tevens gaf de president aan dat Turkije altijd haar Palestijnse broeders en zusters zou bijstaan. 

Maar het kan nog erger. Zo had het Gatestone Institute een artikel over ‘Het plan van Erdoğan om de Palestijnse Autoriteit over te nemen’. Hier werd gesproken over het feit dat Mahmoud Abbas president Erdoğan had gebeld om toe te zien op de verkiezingen. Dit zou zeker zo vreemd zijn, daar de Turkse president beschuldigd was van verkiezingsfraude in 2018 en dat hij meer op de lijn zat met Hamas dan met de PA.
Volgens het artikel gaat het om 2 dictators, de ene die Palestijns president voor het leven wil blijven en de ander die het Ottomaanse Rijk weer in het zadel wil krijgen. Tja, het is maar hoe men met de politiek om gaat, zeker door de media. 

In het lied ‘Another brick in the Wall’ van Pink Floyd gaat het als “We hebben geen onderwijs nodig, We hebben geen controle over gedachten nodig, Geen donker sarcasme in de klas”. Hierbij denk ik aan het filmpje waarbij al die hamers achter elkaar lopen, in rijtjes en allemaal hetzelfde. Geen eigen mening, geen andere mening. Zo lijkt het in het westen ook te gaan, een land met een eigen mening past niet. President Erdoğan past niet zo goed bij het westen. Maar laten we niet vergeten dat de president in Nederland zo’n 68 procent van het totaal aantal stemmen van de Turkse kiezers heeft gekregen. Terwijl zijn uitdager nog geen 30 procent heeft gekregen. 

(Bronnen: AD, Telegraaf, Parra, nieuws.nl, Gatestone Institute)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.05.2023

2 gedachte over “President Erdogan verliest volgens westerse media”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights