OPINIE – In het verlengde van de programma’s als ‘Kopen zonder te kijken’ zijn de Nederlandse media op dezelfde manier bezig als het gaat om verslaglegging van datgene wat er gebeurt in bezet Palestina. Voor de Nederlandse media schijnen Palestijnse verzetstrijders altijd terroristen te zijn. Deze ochtend hadden RTL Nieuws en NOS het over de terreurorganisaties in Gaza. 

Verzetstrijders 
In de Tweede Wereldoorlog noemden men de Nederlandse strijders – maar ook buitenlandse strijders – die streden tegen de bezetters, verzetstrijders en verzetshelden. In de strijd in het oosten van Europa worden de strijders die vechten tegen de bezetter, verzetshelden. 
Maar dit geldt voor Nederland en de Nederlandse media niet als het gaat over de strijders van Palestina die vechten tegen hun bezetter. Groepen van Palestijnse strijders die strijden tegen de bezetter van Palestina worden steeds maar aangegeven als terreurgroepen. Het is een schande. 

Niet wordt aangegeven dat de bezetter ‘om niets’ aanvallen heeft uitgevoerd op de belegerde Gazastrook. Zo meldde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook dinsdagochtend dat verschillende luchtaanvallen door de bezetter op verschillende gebieden in het belegerde kustgebied heeft geleid tot minstens 12 doden en ten minste 20 gewonden. 
Onder de doden waren 4 kinderen en 6 vrouwen en familieleden te betreuren. Een van de doden was Dr Jamal Khaswan, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Al-Wafa Ziekenhuis.  

In het Shifa Medical Center In Gaza-stad werd gemeld dat de volgende Palestijnen gedood zijn: 

 • Tareq Ibrahim Ezzeddin
 • Ali Tareq Ibrahim Ezzeddin
 • Mayar Tareq Ibrahim Ezzeddin 
 • Khalil Salah Al-Bahtini
 • Hajar Khalil Salah Al-Bahtini
 • Laila Majdi Mustafa Al-Bahtini
 • Yousef Jamal Saber Khaswan
 • Dr. Jamal Saber Mohammad Khaswan
 • Mervat Saleh Mohammad Khaswan
 • Dania Ala’ Ata Adas

Tevens werd hetzelfde gemeld in het Abu Yousef Najjar-ziekenhuis in Rafah voor:

 • Jihad Abdul-Hafeth Ghannam, 62
 • Wafa’s Shadid Ghannam (Jihad’s vrouw)

Maan News Agency wist te melden dat de drie Palestijnse verzetstrijders die vermoord zijn, Khalil Al-Bahtini (44 jaar), Tareq Ezzeddin (44 jaar) en Jihad Ghannam (63 jaar) zijn.
De bezetter gelooft dat Khalil Al-Bahtini (commandant van de militaire vleugel in het noorden van Gaza)  in de afgelopen maanden het afvuren van zelfgemaakte granaten vanuit Gaza heeft geleid. Jihad Ghannam is een leider van de Militaire Raad van Islamitische Jihad (secretaris van de militaire raad van de Al-Quds Brigades). Tevens is Tareq Ezzeddin een hoge leider van de beweging (militaire leider op de West Bank opererend vanuit Gaza). 

Dit worden VERZETstrijders genoemd. Verzetshelden die strijden tegen de al 75 jaar durende bezetting van Palestina. Maar voor de Nederlandse media horen deze verzetstrijders tot terreurgroepen. Een of ander ‘licht’ heeft ooit eens in een donker moment Palestijnse verzetsgroepen op een lijst van terreurgroepen gezet. Maar de grootste terreurgroep staat niet op die lijst. Aangezien Palestina niet op het ‘verlanglijstje van Europa ter bescherming’ staat, worden door Nederland geen tanks gekocht – die we zelf niet hebben – om Palestina te beschermen. 

Volgens de eerste berichten die na de onbeschofte en inhumane aanvallen op de belegerde Gazastrook vrijkwamen, waren de aanvallen gericht op gebieden in Gaza-stad en Khan Younis. In eerste instantie was er sprake van grote materiële schade, 9 doden en vele gewonden. 
Tevens werd er gemeld dat de aanvallen waren gericht op leiders van Islamitische Jihad en leden van de Al-Quds Brigades. Quds News Network heeft laten weten dat de Palestijnen werden gedood nadat het leger van de bezetter raketten had afgevuurd op huizen en appartementen van verschillende leiders en hoge functionarissen van Islamitische Jihad. 

Ook op de site van MEMO werd aandacht geschonken aan de aanval op Gaza in een artikel met de kop ”Israël doodt Palestijnse burgers bij luchtaanvallen op Gaza”. Volgens de site zouden 40 vliegtuigen hebben deelgenomen aan de operatie die de naam ‘The Arrow and Shield’ had meegekregen. De operatie was al eerder gepland en tijd en doelen waren bevestigd. 
Bezettingsmedia hebben ondertussen gemeld dat na een veiligheidsevaluatie de regering van de bezetter heeft besloten zich voor te bereiden op een langdurig offensief in de Gazastrook. 

En op dezelfde dag noemen de Nederlandse media verzetsgroepen in Palestina die strijden tegen de bezetting van Palestina, terreurorganisaties. Waar zou men de wijsheid vandaan hebben gehaald. 

(Bronnen: IMEMC News, Middle East Monitor, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights