HARDERWIJK – Begin september 2022 werd bekend dat het wijkcentrum De Kiekmure in de problemen zou zitten, maar amper twee later was te lezen dat het wijkcentrum uit de problemen was. Het College had namelijk de gemeenteraad van Harderwijk gevraagd om achteraf een bedrag van ruim 166.000 euro voor de Kiekmure goed te keuren.  

Stichting MFC Harderwijk 
Maar in november kwam wederom een bericht naar buiten dat de Stichting MFC Harderwijk – die de exploitatie verricht van MFC De Kiekmure en MFC De Roef – een extra budget had gevraagd aan de gemeente. 
Het College had besloten om een eenmalige subsidie van 110.000 euro te verstrekken. Volgens het College was dit nodig ‘om sluiting te voorkomen’. De gemeenteraad moest achteraf nog wel toestemming geven voor het budget. Daarnaast besloot het College een onderzoek door een onafhankelijke externe accountant te laten starten naar de acute liquiditeitsproblemen. 

Vertrouwen opgezegd 
Afgelopen maandag 8 mei is er een overleg geweest tussen het College en het bestuur van de Stichting MFC Harderwijk. Dit overleg was er gekomen omdat de gemeente het vertrouwen in het bestuur had opgezegd. Echter, het overleg kwam niet met een oplossing of met het herstel van het vertrouwen. Hierdoor is de onderlinge samenwerking definitief tot een einde gekomen. Het bestuur van de Stichting heeft daarom het besluit genomen om haar functie ter beschikking te stellen. 

De leden van de Stichting – net als de gemeente – willen een professionele overdracht en zullen daarom ook niet onmiddellijk de functies neerleggen. Men wacht tot er nieuwe leden zijn voor een nieuw bestuur en dan de functies netjes overdragen. 
Beide partijen hebben nog teruggekeken naar de afgelopen periode. Volgens de partijen is het proces begonnen in november 2022. Dat was het moment dat de Stichting acute liquiditeitsproblemen meldde bij het College. Volgens de Stichting zouden de salarissen van november en december niet betaald kunnen worden zonder extra subsidie. De gemeente heeft toen 110.000 euro als extra subsidie verstrekt. 

Echter, er waren meer vraagstukken. Het College heeft de Stichting de ruimte gegeven om te komen met oplossingen, zoals voor de horecavergunning van De Roef, de onderzoekskosten voor De Kiekmure, een realistisch subsidiebudget voor De Roef en de overname door de gemeente van het pand van De Kiekmure.  
Tijdens de laatste commissie Samenleving stond het punt op de agenda. Dit had nogal wat publiek getrokken. In de vergadering werd gemeld dat de beide wijkcentra niet dichtgaan en de activiteiten gewoon doorgaan.  Wethouder Reckman heeft laten weten dat de voorstellen van het College voldoende onderbouwd zijn voor het voortbestaan van de 2 wijkcentra.

Hierbij gaat het onder meer over het subsidiebedrag voor de wijkcentra. Het College wil de raad voorstellen om de verhoging – voor de komende 2 jaar – naar 496.000 euro per jaar goed te keuren. Volgens het College moeten de doelstellingen met het bedrag behaald kunnen worden en is een dekkende exploitatie mogelijk. 
Bij de volgende commissievergadering Samenleving op 25 mei, zal het onderwerp wederom op de agenda komen. De vraag is dan wat de fracties gaan doen, daar de meeste fracties het onderwerp mee terug hebben genomen om binnen de fracties te bespreken. 
In de commissie werd zelfs door de fractie van Gemeentebelang gevraagd of de wethouder van plan is op te stappen. De meeste fracties vragen nu om zelfreflectie van het College. 

(Bronnen: Gemeente Harderwijk, Harderwijker Courant, Lokaal Nieuws) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.05.2023

Ook te lezen op ONS Wolderwijd

2 gedachte over “College zegt vertrouwen op en bestuur stapt op”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights