THOLEN – Tijdens de E-waste Race Almere hebben leerlingen van 8 basisscholen geprobeerd zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. Bij deze inzameling zijn bijna 14.000 oude apparaten ingezameld door de scholen met behulp van de buurtbewoners. Het inzamelen van het zogenoemde E-waste gebeurde ook door 10 basisscholen uit De Bevelanden en Tholen. 

E-waste Race Zeeland 
De gemeente Tholen meldde deze week dat de afgelopen 4 weken leerlingen van 10 basisscholen uit De Bevelanden en Tholen een grote hoeveelheid elektronisch afval hebben ingezameld tijdens de E-waste Race Zeeland. 
De leerlingen hebben met behulp van buurtbewoners ruim 10.000 oude en/ of kapotte elektronische apparaten ingezameld. De apparaten kunnen hergebruikt en gerecycled worden. 

De winnaar was de school Het Stelleplankier uit Colijnsplaat. Hier werden 1708 apparaten ingezameld. OBS De Rieburch uit Sint-Maartensdijk kwam terecht op de tweede plaats met 1603 ingezamelde apparaten.  
Via de E-waste Race worden de kinderen, de familie en de buurtbewoners aangemoedigd om bewuster om te gaan met de in bezit zijnde elektronica. De helft van het elektronisch afval (e-waste) wordt in Nederland niet gerecycled. Het ‘afval’ blijft bij mensen thuis liggen of in het slechtste geval, belandt het bij het restafval. 

Door de kinderen is een campagne gevoerd onder de buurtbewoners om e-waste aan te melden bij de site van e-waste. Nadat de buurtbewoners het afval hadden aangemeld, hebben de kinderen het gratis opgehaald. 
De scholen die in De Bevelanden en Tholen hebben meegedaan, waren OBS De Rieburch uit Sint-Maartensdijk, De Wingerd uit Goes, De Schakel uit Oudelande, IKC Voorhoute uit Kruiningen, De Schuttevaer uit Hansweert, Juliana van Stolbergschool uit Kapelle, Openbare Basisschool De Vliete uit Wissenkerke, Het Stelleplankier uit Colijnsplaat, de Poeljeugd uit Goes en Regenboog uit Nieuwdorp.

Voor Zeeland was de E-waste Race het initiatief van het O.L.A.Z. (een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering) in samenwerking met de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).

Zwerfafval opgeruimd door scholieren Stavenisse
Groep 6 van de Rehobothschool heeft op dinsdag 11 april het strand schoongemaakt, nadat ze tekst en uitleg had gekregen van Jongerenwerk Jij op Tholen. Veel afval werd gevonden in de bunkers op het strand. 

Drie dagen later was het de taak aan groep 7 om de strijd aan te gaan met de ‘zwerfpeuk’. Een sigarettenpeuk is mogelijk na 15 jaar zichtbaar verdwenen, maar de microplastics van de peuk zijn mogelijk ingeslikt door vogels en vissen.

(Bronnen: Omroep Tholen, OBS De Rieburch, Gemeente Tholen, E-waste Race, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights