ALMERE – Leerlingen van acht basisscholen in de gemeente Almere hebben tijdens de E-waste Race Almere geprobeerd zoveel mogelijk elektronisch afval in te zamelen. De scholen hebben met behulp van buurtbewoners zo’n 13.878 oude apparaten ingezameld. De winnaar met de meeste ingezamelde apparaten was basisschool Aurora met 3.507 ingezamelde apparaten. 

E-waste Race
Door de onderlinge strijd tussen de basisscholen is één ding zeker, namelijk dat de ingezamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven terecht komt. De apparaten worden hergebruikt en gerecycled. 
De winnaar, basisschool Aurora met 3.507 ingezamelde apparaten, heeft op donderdag 6 april de prijs in ontvangst mogen nemen uit handen van wethouder Jesse Luijendijk en Gerzon Chandler van de gemeente Almere. De trotse school mag op expeditie naar het Upcyclecentrum en naar NEMO. 

De gemeente Almere gaf op haar site aan, dat op dit moment in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet wordt gerecycled. Meestal belandt dit soort afval bij het restafval of blijft liggen op de zolder of in de la. 
Kinderen, maar ook hun familie en buurtbewoners, worden aangemoedigd om middels de E-waste Race bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd, van start met een leerzame interactieve gastles. Tijdens de les konden de kinderen onder meer leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.  

Na de intro tijdens de gastlessen kon de race van start gaan en werd er door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld. Daarnaast kregen de kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. 
Tegelijkertijd hebben de kinderen campagne in de eigen buurt gevoerd om de buurtbewoners te betrekken bij de E-waste race. Buurtbewoners hebben hun oude elektronische apparaten online aangeboden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Hierbij valt te denken aan een citruspers, een dvd-speler, de haardroger, het keyboard. 

Alle apparaten die door de leerlingen zijn ingezameld, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier zal de E-race bijdrage aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten. 
De basisscholen die hebben meegedaan aan de E-waste Race zijn IKC De Regenboog, Bs Al Iman, BS Aurora, BS Shri Ganesha, PCB De Lichtboei, OB Het Avontuur, OBS De Flierefluiter en Het Drieluik.

De E-waste Race Almere is een initiatief in samenwerking tussen de gemeente Almere, Stichting Stad & Natuur, Stichting Open en Weee Nederland. Deze organisaties zorgen er voor dat de ingezamelde apparatuur terechtkomt bij gerenommeerde recyclers. Inwoners van Almere kunnen het e-waste inleveren bij de plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

(Bron: Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.04.2023

Ook te lezen op ONS Almere

2 gedachte over “Scholen strijden tegen elektronisch afval”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights