Huisarts (© pixabay)

WOERDEN – In de gemeenteraad van Woerden heeft de fractie van Woerden & Democratie schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van een melding op LinkedIn over een patiëntenstop voor nieuwe patiënten bij alle huisartsen in Woerden. 

Vragen aan het college 
De fractie van Woerden & Democratie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over de patiëntenstop. In de lijst van vragen wordt gevraagd of het college bekend is met de patiëntenstop; of dat er contact is (geweest) tussen het college en de huisartsen over de stop; wat de gemeente Woerden kan doen aan het probleem. 
Tevens is gevraagd aan het college waar nieuwe patiënten naar toe moeten als ze problemen hebben en een huisarts willen raadplegen. Tenslotte, wat zou het effect kunnen zijn van onvoldoende huisartsen op de woningbouwplannen en de bevolkingsgroei. 

Volgens de brief vraagt de fractie zich af hoe het verder moet, wanneer alle nieuwbouw in Woerden is gerealiseerd en het aantal inwoners flink is toegenomen. Zoals afgesproken, heeft het gemeentebestuur 4 weken de tijd om te reageren op de schriftelijke vragen. 

De regionale media hebben gemeld dat de huisartsen in Woerden het behoorlijk druk hebben met de nieuwkomers. Zij krijgen voorrang omdat ze geen medische hulp hebben. Hierdoor moesten de huisartsen een patiëntenstop instellen. Volgens de huisartsen is de zorg volledig vastgelopen. Er zijn meldingen geweest van huilende mensen aan de balie die geen tijd en ruimte konden krijgen bij de huisarts. Gemeld wordt dat huisartsen alleen meer taken erbij krijgen.  
Ook in Gouda en Woerden zijn dezelfde problemen geconstateerd. Er kunnen alleen nog patiënten bijgeschreven worden, als iemand gaat trouwen, samenwonen of bij gezinsuitbreiding. 

Volgens de huisartsen is één van de redenen de zorg aan statushouders en mensen uit Oekraïne. Deze mensen krijgen voorrang, daar ze geen medische zorg hebben. Maar bij deze mensen is de taalbarrière ook een probleem, wat meer tijd kost voor de arts.  
Zo zijn er huisartsen die hun zorg uitspraken over de plannen voor opvang van vluchtelingen en spoedzoekers in een dorp in de omgeving. De praktijken hebben geen plaats om nog eens extra zo’n 100 à 200 mensen op te vangen. 
Naast nieuwkomers, blijkt de vraag naar zorg ook te zijn toegenomen. Onder meer door patiënten die sneller ontslagen worden uit het ziekenhuis en daarna aan moeten kloppen bij de huisarts.

De wethouder voor de Gezondheidszorg, Mariëtte Pennarts, heeft ondertussen laten weten dat huisartsen het drukker hebben gekregen en dat ze wil zoeken, samen met de huisartsen, naar oplossingen. Alleen de gemeente kan niet zoveel doen. Het ligt met name op het bordje van de landelijke overheid, zorgverzekeraars en de ziekenhuizen. Een gemeente kan alleen zorgen voor het stimuleren van sport en een gezond leven. Hierdoor zou een huisarts het minder druk moeten krijgen.   

(Bronnen: Woerden & Democratie, RPL Woerden, AD, Gemeente Woerden)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.04.2023

2 gedachte over “Huilende patiënten aan de balie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights