UTRECHT – Als een kind jarig is, verdient hij of zij een taart. Ook als het kind opgroeit in armoede. Daarom wordt er bij de Voedselbank Utrecht Overvecht het project opgestart van het geven van een taart aan jarige kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Hiervoor zijn nieuwe hobbybakkers nodig, die willen helpen met het bakken van de verjaardagstaarten. 

Voedselbank Utrecht Overvecht 
Voor de Voedselbank is het helpen van mensen die onder een bepaald bestaansminimum leven, de hoogste doelstelling. Dit wordt uitgevoerd in de breedste zin des woords. Hier horen bij voedselpakketten, maar als het nodig is ook andere ondersteuning. Zo is er door de Voedselbanken in Utrecht een project gedraaid  voor de inzet van een laptop met maatje. 
De Voedselbank Utrecht Overvecht tracht haar doel te bereiken door onder meer door het in stand te houden van een voedselbank in de Utrechtse wijk Overvecht. De Stichting werkt met vrijwilligers en beoogt geen winst te maken. Daardoor is de Voedselbank afhankelijk van donaties om de voedselpakketten te kunnen samenstellen. Daarnaast moeten goederen bijgekocht worden, die worden betaald van giften van particulieren en van andere instellingen.   

Gebakplaats 
In de Nieuwsbrief van Gebakplaats van december 2022 werd gemeld dat het platform Gebakplaats ondertussen al weer 4 jaar actief is. Het aantal hobbybakkers en het aantal instellingen blijft toenemen. 
Ondertussen werkt Gebakplaats samen met Voedselbanken in Alphen a/d Rijn, Amsterdam-Noord, Dordrecht en dat wordt steeds verder uitgebreid. De organisatie van het Platform hoopt met meerdere Voedselbanken te gaan samenwerken. Dit hangt af van het aantal aangemelde hobbybakkers in de regio. 

Gebakplaats (en ook de meedraaiende Voedselbanken) is van mening dat kinderen uit gezinnen die in armoede leven, ook recht hebben op een mooie verjaardagstaart. Daarom is Gebakplaats op zoek naar hobbybakkers die gratis een mooie verjaardagstaart willen bakken voor die kinderen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de Voedselbank. 

In het project selecteert de lokale Voedselbank de kinderen tussen 4 en 12 jaar, die in aanmerking komen voor een taart op de verjaardag. Anoniem wordt een oproep geplaatst op de site van Gebakplaats. Geregistreerde hobbybakkers worden middels een mail opgeroepen om te reageren op de oproep. Ook niet geregistreerde hobbybakkers kunnen reageren op de oproep. Op het moment dat er een hobbybakker is gevonden, wordt de oproep op niet-actief gezet, zodat er geen dubbele reacties komen. De lokale vertegenwoordiger van Gebakplaats handelt het af. De hobbybakker zorgt voor een eenvoudige doch feestelijke verjaardagstaart voor ongeveer 10 personen en levert die af bij de jarige. 

Aanmelden als hobbybakker kan op de site van Gebakplaats

(Bronnen: Nieuwsbrief Gemeente Utrecht, Voedselbank Utrecht Overvecht (+ Facebook), Voedselbank Utrecht, Gebakplaats)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights