ALMERE – De gemeente Almere heeft de locaties voor tijdelijke woningen bekend gemaakt aan de gemeenteraad. Volgens de gemeente zal zij zich , samen met andere partijen, inzetten om de woningnood in Almere aan te pakken. Dit moet gebeuren door bestaande bouwplannen uit te voeren en extra te bouwen op die plaatsen waar het mogelijk is. 

Bouwen in bestaande wijken 
Bij de plannen voor het bouwen is het gemeentebestuur terughoudend met het bouwen in bestaande wijken, maar maakt ze een uitzondering voor de bouw van 1.000 tijdelijke woningen om woningzoekenden sneller te kunnen helpen. 
Van deze 1.000 woningen is het voor 400 nieuwe woningen duidelijk dat deze op de tijdelijke locaties Pasar Malamstraat en Annapark gaan komen. De locatiekeuze voor de overige 600 tijdelijke woningen wordt door het college nu voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft hiervoor 3 locaties geselecteerd – die het meest geschikt lijken – voor de realisatie van ca 200 tijdelijke woningen op elk van de locatie. Deze locaties zijn 1. de groenstrook langs het spoor bij bedrijventerrein De Binderij; 2. de strategische reservering voor de Stichtselijn in Nobelhorst Oost; 3. het Fanny Blankers Koen Sportpark (ten noorden van de busbaan).  

Het uiteindelijke besluit van de locaties ligt bij de gemeenteraad. Indien de raad groen licht geeft voor het voorstel, wordt hierdoor aan het college de opdracht gegeven om voor de 3 locaties een zogenaamd projectopdracht voor te bereiden. 
Ondertussen heeft het college nog een reserveplan met 5 locaties voorgelegd aan de raad. Deze locaties zijn in meerdere of mindere mate geschikt voor tijdelijke woningen. 

Participatie 
In de hele stad is gekeken naar tientallen locaties die bij eerdere projecten zijn overwogen. Belangrijk hierbij was de mogelijkheid voor een snelle ontwikkeling en voldoende ruimte. Overwegingen die een rol speelden, zijn bijvoorbeeld de nabijheid van voorzieningen, bereikbaarheid, eigendomssituatie, woongenot voor de toekomstige bewoners, maar ook het woongenot van de omwonenden.  

De woningen worden eigendom van de woningcorporaties en zijn bedoeld voor die personen die op Woningnet staan ingeschreven. De huizen worden verhuurd, zoals de corporaties dit ook doen bij permanente woningen. De woningen zijn niet groot en zullen zo’n 15 jaar blijven staan voor verhuur. 
Voor elke locatie zijn voor- en nadelen te benoemen en daarbij zijn er ook voor- en tegenstanders. Volgens het college houdt dit in dat het een politieke keuze moet zijn. Dat houdt in dat de directe omgeving en ook toekomstige bewoners niet mee beslissen over de locatiekeuze. 
Participatie komt pas ná de locatiekeuze en is gericht op meedoen en om zorgen, bezwaren, ideeën en kansen rond een project zo goed mogelijk mee te nemen in het uiteindelijke plan. 

De bewoners in de buurten waar de tijdelijke woningen komen, worden na definitieve besluitvorming, uitgenodigd om met de gemeente en wooncorporatie in een participatieproces mee te denken over de stedenbouwkundige opzet en inrichting van de locatie. Uiteraard bestaat voor iedere inwoner die invloed wil hebben op de besluitvorming in de gemeenteraad over de locatiekeuze, de mogelijkheid om bij de gemeenteraad in te spreken. 

Meer info: www.almere.nl/tijdelijkewoningen

(Bron: Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 23.03.2023

Ook te lezen op ONS Almere

2 gedachte over “<strong>Gemeente legt voorstel voor aan gemeenteraad</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights