UTRECHT – Het Marokkaans Cultureel Centrum Overvecht (MCCO) had een tijdelijk huurcontract voor een pand aan de Kaap Hoorndreef, wat op 31 maart zou aflopen. Echter er was nog geen overeenstemming voor een ander pand. Daarom heeft de gemeente gesproken met de eigenaar van het pand, waardoor MCCO eind van de maand (nog) niet het pand hoeft te verlaten. 

MCCO 
MCCO staat voor Marokkaans Cultureel Centrum Overvecht. De missie van MCCO is te werken aan de toekomst – van de jeugd en gezinnen – om op die manier samen met de volgende generatie in staat zijn een sterke gemeenschap te creëren. Dit wil men doen door middel van de vereniging. 
MCCO heeft haar activiteiten verdeeld in drie takken, drie pijlers. Dit zijn Identiteit (voorlichting, lessen en programma’s), Educatie (huiswerkbegeleiding en cursussen) en Leefbaarheid (cultureel, sociale cohesie en leefbaarheid). 

Tijdelijk huurcontract
Het bestuur had de gemeente – overigens tevergeefs – verzocht om een leegstaande gymzaal te mogen huren in de Grote Trekdreef. Dit werd geweigerd, waardoor het voortbestaan van MCCO in het gedrang kwam. 
Wethouder Dennis de Vries (PvdA) heeft de gemeenteraad laten weten dat MCCO voorlopig in het pand aan de Kaap Hoorndreef kan blijven. De gymzaal is wel een optie, maar het kan volgens de wethouder niet ‘zomaar’ aan MCCO worden verhuurd. 

Dit in het kader van Europese regels. Die zouden voorschrijven dat iedereen evenveel kans moet krijgen om zich in te schrijven voor een pand. Afwijken zou alleen maar kunnen als de gemeente zeker weet dat er maar één organisatie het pand zou willen huren. En dat zou niet het geval zijn.
Echter blijkt MCCO al zo’n 2 jaar op een wachtlijst van geïnteresseerde huurders voor de gymzaal te staan. Tot nu toe heeft dit nog steeds niet geleid tot een aanbod van de gemeente om het pand te huren. Volgens woordvoerder Sofyan al Kandoussi heeft hij al begin maart aangegeven dat de tijd gaat dringen.  

MCCO is ontstaan vanuit een aantal inwoners van de wijk Overvecht in 2021. Hierbij ging het om huiswerkbegeleiding voor kinderen uit de wijk, kunnen eenzame ouderen elkaar ontmoeten en wordt er een programma geboden om jongeren weerbaarder te maken tegen de verleiding van criminaliteit. 
Voor de gemeente Utrecht zijn de kosten 0.00 euro, daar alles wordt betaald door bewoners van Overvecht en bezoekers van het centrum. Bij het opstarten van het Centrum, was het huurcontract al tijdelijk en ging de vereniging al op zoek naar een nieuw pand. Men kwam uit bij de gymzaal. MCCO heeft zich gemeld om de gymzaal te huren. Hierbij heeft de ene ambtenaar gezegd dat de zaal verhuurd was en de andere ambtenaar dat de zaal leeg stond en gewoon te huur was. 

(Bronnen: AD, De Gelderlander, MCCO) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights