Huisarts (© pixabay)

ROOSENDAAL – Per 1 mei zal de huisartsenpost (HAP) in Roosendaal ‘s nachts gesloten zijn. Dit zonder dat de gemeenten Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Halderberge ‘iets wisten’; deze gemeenten zijn daarom ook totaal overrompeld. Voor de inwoners van de regio Roosendaal betekent dat ze na 1 mei moeten uitwijken naar de HAP in Bergen op Zoom in de tijdsperiode van 23.00 tot 08.00 uur. 

Plotselinge sluiting 
Volgens de regionale media is het een kwestie van een plotselinge sluiting door personeelstekorten. De Stichting Huisartsenposten West-Brabant heeft dit afgelopen maandag in de media bekend gemaakt. Door de personeelstekorten is het niet langer mogelijk om de huisartsenpost tussen 23.00 en 08.00 uur open te houden. 
De 4 gemeenten waren bekend met de personeelstekorten, maar zijn toch overrompeld door de mededeling over de voorgenomen sluiting per 1 mei. 

De wethouder van Moerdijk, Pauline Joosten, betreurt de genomen stap van de HAP, mede gezien dat de gemeente grote waarde hecht aan een goede communicatie. In dit dossier is volgens de wethouder iets goed mis gegaan, daar de gemeente de sluiting (waarschijnlijk) heeft moeten vernemen uit de media. 
Het schijnt zo te zijn dat er vooral een tekort is aan triagisten bij de HAP in Roosendaal en Bergen op Zoom. Daardoor kon het rooster niet meer rondgebreid worden. Een triagist is de persoon aan de telefoon bij de HAP en die een inschatting maakt wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. 

Complete sluiting 
Ook de andere gemeenten geven aan, dat het zo niet moet en dat de communicatie beter had gekund. De 4 wethouders hebben besloten om in overleg te gaan met Stichting Huisartsenposten West-Brabant en andere zorgpartners. Tevens zal dan ook meteen op de agenda staan de mogelijke definitieve samenvoeging van de beide posten in 2024. Het lijkt er namelijk op dat de nachtsluiting van HAP Roosendaal de eerste stap is naar een complete samenvoeging van de twee HAP-posten. Het definitieve besluit zal eind van dit jaar genomen worden, maar men verwacht dat HAP Roosendaal per 1 februari 2024 helemaal gesloten wordt.  

De Stichting meent dat de nachtelijke sluiting per 1 mei niet zo ingrijpend is en dat er gemiddeld zo’n 7 patiënten per nacht worden doorverwezen. Deze sluiting zal niets veranderen aan nachtelijke consulten bij mensen thuis, daar er 2 auto’s ‘s nachts blijven rondrijden. 
Daarnaast komt de sluiting doordat de acute en complexe zorg van het Bravis ziekenhuis geconcentreerd is in Bergen op Zoom. Tevens heeft de Stichting al eerder gewezen op de personeelskrapte, hoge werkdruk en toenemende agressie bij bellers. Deze punten leverden op dat triagisten vertrokken, bijvoorbeeld om bij een andere zorgverlener te gaan, met name in de dagdienst. Er wordt gewerkt aan het opleiden van mensen, maar zo’n opleiding duurt 2 jaar. Op dit moment zijn van de 41 triagisten er 28 gediplomeerd en 13 in opleiding. 

Tenslotte geeft de Stichting aan dat er nieuwbouw gaat komen van het Bravis ziekenhuis op Bulkenaar in Roosendaal. Hierbij wordt de regionale acute zorg in Roosendaal geclusterd. Medio 2029 zal de HAP weer teruggaan naar Roosendaal en samengevoegd worden met spoedeisende hulp op een ‘spoedplein’. De bouw zal echter pas in 2026 starten. 
De HAP Etten-Leur werd begin 2022 opgeheven, waardoor de patiënten naar de HAP Breda moesten. Opvallend is te noemen dat het aantal bellers uit Etten-Leur terugliep. 

(Bronnen: ED, AD, Gelderlander, HLN.be) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights