NOORDENVELD – Op zaterdag 25 maart doet de gemeente Noordenveld mee met de Landelijke Compostdag. De inwoners van de gemeente – met als hoofdplaats Roden – kunnen op die zaterdag gratis compost afhalen op 3 verschillende locaties. De gemeente wil hiermee de inwoners bedanken voor het goed gescheiden aanbieden van groente-, fruit en tuinafval (gft). 

Compost
De inwoners die het gescheiden afval hebben ingeleverd, krijgen het afval verwerkt terug in de vorm van een nuttig kringloop product. Dit product levert een positieve bijdrage aan het milieu. Daarnaast heeft de gemeente extra compost ingeslagen om aan alle aanvragen te kunnen voldoen.   
De compost is af te halen bij de Aanleg 4 (Peize), de Eenerstraat 69 (Norg) en industrieterrein aan de Ekkelkamp (Roden). Het moet wel zelf geschept worden, dus daarom wordt geadviseerd om materialen zelf mee te nemen, zoals een schop, zak, bak, aanhangwagen. Tevens wordt geadviseerd om op tijd te zijn, want op is op!. 

Goed voor milieu, portemonnee en de tuin
Compost is een kringloop product dat CO2 vasthoudt in de bodem. Hierdoor helpt men mee in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Tevens is het een voordelige manier voor het verwerken van gft- en groenafval.  
Het product is goed te gebruiken in de tuin. Het is een natuurlijke bodemverbeteraar, die de bodem voedt en de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze stimuleert. Compost verbetert de structuur van de bodem en zorgt voor een goede waterhuishouding. Door het gebruik ervan kan er een natuurlijke balans in de bodem ontstaan. Het is geschikt voor alle tuinplanten, zeker als het gemengd is met tuinaarde. 

Gemeente Gilze en Rijen 
Ook in de gemeente Gilze en Rijen heeft afvalverwerker Attero van het ingezamelde gft- en groenafval compost gemaakt. In de periode van 28 maart tot en met 1 april is het gratis af te halen bij de milieustraat.  
De site van de gemeente meldt dat compost een meststof is uit plantaardig materiaal. Men hoeft voor het ophalen geen afspraak te maken. 

De afvalverwerker heeft van het afval compost gemaakt en stelt dit weer beschikbaar. Ook de gemeente Gilze en Rijen geeft de compost gratis als dank voor het scheiden van gft- en groenafval.   
Tevens wordt aangegeven dat compost vol voedingsstoffen zit, die langzaam in de bodem trekken. Door compost te gebruiken in de tuin, kan het regenwater beter in de grond trekken. Bij tijden dat het langer droog is, kan de bodem beter vocht vasthouden. 

(Bronnen: Gemeente Noordenveld, Gemeente Gilze en Rijen) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights