Zaterdag 28 januari was het feest op het Agorahof. De markt keerde na lange afwezigheid weer terug op de vertrouwde plek in het Stadshart en op een geheel vernieuwd Agorahof. De herinrichting van het Agorahof is onderdeel de ontwikkeling van het Theaterkwartier.

Gezellig plein
Wethouder Piet van Dijk: “Ik ben blij met de terugkeer van de markt naar de plek waar hij hoort: in het hart van de stad. Er zijn veel mooie ontwikkelingen gaande in het centrum: de markt is terug, het Agorahof is een gezellig plein geworden met nieuwe bestrating en veel groen, we hebben een mooie nieuwe bioscoop met restaurant. Er komt op het plein nog een Grand Café. Het Stadshart wordt steeds meer een verrassende, sfeervolle en gezellige plek waar bewoners elkaar ontmoeten en met plezier wonen, winkelen, een terrasje pakken.”

25 bomen geplant op het Agorahof
Bij de ontwikkeling van het Stadshart is veel aandacht voor het beleven van groen in de stad door toevoeging van allerlei planten, bomen en waterelementen. Dat zie je terug op het Agorahof. De grote plataan, die tijdens de opknapbeurt is blijven staan, heeft nu gezelschap van 25 andere bomen: er zijn 12 lindebomen geplant en 13 christusdoornen, die geel kleuren in het najaar. In februari komen er nog vaste planten in de plantvakken, die voor veel kleur gaan zorgen.

Lindeboom als ontmoetingsplek
De grote Linde in het midden van het plein is de blikvanger. De keuze hiervoor heeft een historische gedachte. In het verleden werden lindebomen vaak geplant op verzamelplaatsen of pleinen (denk bijvoorbeeld aan de brinken in Drenthe). Bij de lindeboom verzamelden de mensen zich. Ook op het Agorahof is dit een mooie plek om samen te komen onder deze lindeboom.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights