GILZE EN RIJEN – Het is onbekend of u deze woorden kent, maar ze horen bij een zin uit een liedje van Wim van Oosterwijk: ‘Rijen, m’n durpke’ en de zin gaat ongeveer zo ‘Tussen Broek en de Vijf Eiken, waar m’n wiegie heeft gestoan’. In het liedje komen nogal wat bekende namen voor zoals Piet Selen, Harry Broers, Sjef d’n Bels en zo meer. 

Op het internet kom je dan ook nog andere personen tegen, zoals Rienus de Kettingbér, Jacques Smans, Christ en Harry Witlox. Maar soms kan je niet alles ‘vinden’, zoals kapper Henk Weterings, Supermarkt Cor van de Steen, Dokter van Aardenne en wijksuper Riet van Meel.  

Kaarten en informatie 
Meer opvallend is dat er over de Kampstraat nauwelijks wat te vinden is. Het is zo dat de gemeente Gilze en Rijen de informatie over de gemeente heeft overgedragen aan het Regionaal Archief Tilburg. Echter als men daar wat wilt opzoeken, krijg je steevast ‘is (nog) niet gescand’ en vind men ook niets. 

Kampstraat meer dan een straat 
Het gebied waarover gesproken wordt – ‘ons bekende gebied’ – ligt tussen de spoorlijn en ruw geschat de oude snelweg Breda – Tilburg. In feite was het een wijk, het gebied rond de Kampstraat. Het begon bij de spoorweg overgang bij de Vincent van Goghstraat tot aan ongeveer het Katholiek Militair Tehuis (KMT).  Aan de ene kant afgegrensd door de Generaal van Geenstraat en Spoorlaan Zuid. Deze laatste weg (in het begin nog een redelijke zandweg), liep eigenlijk helemaal door tot aan de Oosterhoutseweg. Daar kon men oversteken naar de Broodbaan om naar Molenschot te fietsen, wat mijn vader vaak heeft gedaan. Hij is daar namelijk geboren. De huidige naam Kleine Vospad was dus ook gewoon Spoorlaan Zuid. 

Daarbij kwam dan nog – heel vaak – dat men de wijk annex Kampstraat binnenkwam via de overgang bij de Vincent van Goghstraat. Dit was een normale overweg overgang, waarna de Kampstraat begon. Aan de linkerkant stond een huis, waarbij de vraag is of deze bij de Kampstraat hoorde of bij Spoorlaan Zuid. 
Dit alles is compleet anders dan nu, waarbij de Kampstraat nog een zielig paadje ergens in het bos is, waar men nog misschien het bord met de naam ‘Kampstraat’ kan tegen komen. 
Na dit huis was aan de linkerkant (vanaf de spoorlijn) een groot gewas veld, vaak met koren of tarwe en aan de andere kant een tennisbaan annex sportveld. Een beetje verder stond dan aan de rechterkant het huis van ‘opa en oma’ De Boer.

Nu is het heel vaak zo, dat een straat de even nummers aan de rechterkant heeft en de oneven nummers aan de linkerkant. Het was dus even zoeken, waar men begon met de nummering. Echter met behulp van een persoon die in dezelfde tijd in de Kampstraat heeft gewoond, het geboortehuis nr 21 en het latere woonhuis op nr 10, is gebleken dat de nummering aan de boskant is begonnen. 
Dit wetende begint men daar dus te tellen en het eerste wat opvalt – ondertussen is informatie en zijn foto’s ontvangen –  is dat huis nummer 2 en 4 nergens te vinden zijn op foto’s. Gezien de telling zou dit het laatste huis – vanaf de spoorlijn bekeken – links moeten zijn geweest. 

Er zijn veel foto’s te vinden op onder meer Facebook van mensen die in de tijd tussen 1940 en 1974 er gewoond hebben, dus er wordt verder gezocht. Op andere – meer officiële sites – zijn foto’s te vinden vanaf het moment dat de politie de straat kwam ontruimen (1974).  

(Bron: eigen informatie, Facebook, Kroniek van een Brabants Dorp) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 15.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights