GILZE EN RIJEN – De geschiedenis van iemand of iets wordt vaak gebruikt in de vakdiscipline ‘Geschiedenis’. Hierbij wordt meestal in een chronologische volgorde de gebeurtenissen van het verleden verteld, om het op die manier voor de toekomst veilig te kunnen stellen. 

Eén van de meest interessante zaken van een persoon kán zijn of haar geboortedorp of stad zijn. Dit kan zo zijn om te weten waar en hoe hij of zij geleefd heeft, of waar hij of zij vandaan komt of in het algemeen wat de geschiedenis is geweest van zijn of haar geboorteplaats. 

In het centrum van Brabant ligt het dorp Gilze en Rijen, bestaande uit vier kernen: Rijen, Gilze, Molenschot en Hulten. 
Als men terug gaat zoeken, dan komt men zaken tegen op verschillende sites en in verschillende media die niet helemaal met elkaar overeenkomen. Sterker nog. Rijen is mijn geboortedorp, geboren en getogen in de Kampstraat, maar je komt zo weinig geschiedenis van deze wijk tegen. Het is net of stilletjes de geschiedenis van de wijk gewist wordt. Foto’s, als men die al kan vinden, beginnen eigenlijk pas in het begin van de 70-tiger jaren. Juist op het moment dat de wijk plaats moest maken voor een bungalowpark met verschrikkelijk dure huizen. 
Maar ook dit deel van de geschiedenis van Rijen mag niet verloren gaan. Getracht wordt om regelmatig wat te schrijven over delen van de gemeente, liefst voorzien van originele teksten en foto’s om ook de geschiedenis van die delen te bewaren. 

Kampstraat, misschien bekend als Siedlung
In 1941 hebben de Duitsers in de bossen tussen de spoorlijn Tilburg – Breda en de (oude) Rijksweg Tilburg – Breda, een wijk aangelegd. Deze wijk stond heel snel bekend als de Siedlung. De opzet was dat er 11 woningen gebouwd zouden worden. En het waren flinke woningen met flinke dikke muren, een versterkt type woning. Sommigen hebben het bunkers genoemd, maar dat waren ze zeker niet. 

De woningen kwamen rond een soort van pleintje te liggen, met in het midden een grasveldje, dat vaak door de (latere) kinderen werd gebruikt om te voetballen. 
De wijk werd gebouwd tussen de bossen en korenvelden en van bovenaf leek het een ‘normale’ wijk. Echter de woningen waren bedoeld voor Duits personeel dat op de vliegbasis Gilze-Rijen werkte. 

Tijdens de oorlog werden de meeste woningen verwoest, echter de ‘woningen’ en de grond kwamen in handen van de gemeente die met provisorische voorzieningen de wijk weer probeerde ‘leefbaar te maken’. Daarnaast werden 10 woningen gesplitst, waarbij 1 woning plotseling 2 huizen werd. Zodoende ontstond er een wijk van 21 woningen. De woningen bleven echter nog steeds groot.   

Geboren en getogen op nr 21 (na de splitsing), kwam ik al snel op nummer 10 te wonen. Het was een van de drie huizen aan de linkerkant als men de wijk vanaf de spoorlijn binnen kwam rijden. Het was het middelste huis en aan de voorkant van het gebouw gesitueerd. Het huis had een grote ‘nette kamer’ (meestal bij bezoek van gasten), een grote hal, boven drie kamers, een kleine bijkeuken voor het gasstel en er achter een toilet, een keuken en een ‘normale zitkamer’ waar de tv (later) kwam te staan. 

Van deze tijd zijn nauwelijks foto’s terug te vinden. Het begint op het internet weer begin jaren 70, omdat de gemeente met het bestemmingsplan kwam van ‘De Grote Spie’. In de buurt van de Siedlung (Kampstraat) moest het bungalowpark Atalanta komen. Maar daarvoor moesten eerst de woningen van de Siedlung verdwijnen, want anders zouden de bungalows te weinig opbrengen. Echter men had niet helemaal gerekend op de eigenaar van de eerste woning aan de linkerkant. De familie die daar woonde had het huis gekocht en zodoende kon de grond niet onteigend worden. De woning staat er nog steeds en is nu Atalanta 76-78 (en kost tegenwoordig ook zo’n 5 ton).   

Een volgende keer worden mogelijk meer zaken bekeken van de wijk. Bewoners van Rijen en andere personen die de wijk kennen en informatie en / of foto’s willen delen, kunnen dit mailen naar info@khamakarpress.com. Zet er dan ook meteen bij of uw naam wel of niet gebruikt mag worden. Speciaal de info en foto’s van de Kampstraat van de jaren 50 en 60 tot begin 70 zijn van harte welkom. 

(Bronnen: eigen info, Heemkring Molenheide) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.12.2022

ePaper (newsstand.nl) Pag 18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights