GILZE EN RIJEN – Sinds 1979 wordt het Weekblad Gilze en Rijen uitgegeven door Uitgeverij Em. de Jong, die ook meerdere kranten uitbrengt. Deze informatie is in te zien, als men gaat zoeken op het internet. Maar het wordt moeilijker als men specifiek nieuws van een wijk binnen een bepaalde tijd van vóór 1974 aan het zoeken is. 

Historie vastleggen
Nu ben ik al weer enkele weken op zoek naar nieuws van de Kampstraat in de periode van ca 1940 (bouw en ontwikkeling) tot ca 1974 (afbraak). Aangezien er nauwelijks informatie te vinden is, heb ik mijn ‘zoekscherm’ vergroot naar de / een krant in die zelfde periode. En dan wordt het erg stil en zwart. Niets te vinden over zo’n 35 jaargangen van het lokale nieuws van de gemeente Gilze en Rijen. 

Daarbij is ook contact geweest met onder meer Het Regionaal Archief Tilburg en dan val je helemaal van je stoel. In eerste instantie is er nauwelijks wat te vinden – ik geloof zelfs maar één artikeltje – maar de antwoorden vallen het meest op. Zo in de geest van ‘Oh, die straat, Kampstraat, was gebouwd door Duitsers’, ‘Die hielden zich niet echt aan de regels’, ‘Mogelijk is het vernietigd, niet opgeslagen of meegenomen naar Duitsland’.  

Maar de straat is toch gebouwd in Nederland, in Rijen, op Rijens grondgebied, dan moet er toch ergens informatie over te vinden zijn. Maar het wordt nog mooier, als ik het antwoord krijg, dat ‘als er niets gebeurd is, is er ook geen nieuws gemaakt’. Dat klopt, maar dat betekent toch niet dat als er niets gebeurt in de Kampstraat, dat er geen Weekblad met het nieuws over Gilze en Rijen uitkomt? En dat 35 jaargangen van het Weekblad Gilze en Rijen (of een andere naam) niet te vinden zijn? Hoe kan het dat deze 35 jaargangen niet openbaar zijn, minstens in te zien/lezen na het scannen? Als men 35 jaar aan kranten opslaat in papieren staat, dan is er over een tijdje niets meer van over. Het is dé plaats voor muizen en andere soort dieren die zich daar prettig in voelen. Als men zo’n 35 jaar lang en elke week een krant uitbrengt, dan moeten er toch ruim 1.800 kranten te vinden zijn. Dan stel ik hier nogmaals de vraag: waar zijn die exemplaren gebleven? 

Vanuit de Heemkring Molenheide is een artikel aangereikt ‘1941 – Siedlung gebouwd’. Kijk en daar gaat het dus om; alhoewel het beperkt is, is het een start. Het blijkt dat de Duitsers in de bossen tussen de spoorlijn en de oude Rijksweg een woonwijk hebben gebouwd. Het stond al heel snel bekend als de Siedlung. Het ging hierbij om 11 woningen van een versterkt type. Hierdoor hebben ze heel snel de naam bunker gekregen, wat overigens onterecht was. De huizen hadden dikke muren en vensterbanken van zo’n 40 tot 60 cm breed (zie foto). 
Echter deze afmeting vensterbanken komt men overal tegen, zoals bijvoorbeeld in de ‘oudere’ huizen in de Kasbah (ommuurde centrum) van Marrakech in Marokko. Dit soort huizen moesten de koude buiten houden en de warmte binnen, op het moment dat het nodig was.  

Dit is reeds beschreven in het eerste deel ‘Kroniek van een Brabants dorp’. De huizen van de Kampstraat (Siedlung in de volksmond) hadden natuurlijk nog nooit van isolatie en duurzaamheid gehoord. Was ook geen sprake van. Als men het koud had, deed me gewoon dikkere kleding aan, zoals heden ten dage ook weer gebeurd. 

In het zoekwerk zijn ondertussen ook foto’s van Kampstraat 2 en 4 gevonden, maar daarover een andere keer. Ondertussen gaat het zoeken naar het zogenaamde Rijens krantje nog een tijd door. 

(Bronnen: eigen info, Weekblad Gilze en Rijen, Heemkring Molenheide)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights