Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Zondag 08.01.2023 
WAFA: “Na 40 jaar in Israëlische gevangenis laat Israël langst zittende Palestijnse gevangene vrij”

De Israëlische autoriteiten hebben donderdag de langstzittende Palestijnse vrijheidsstrijder Karim Younis vrijgelaten na 40 jaar achter Israëlische tralies te hebben gezeten.
Younis, 66, uit de Arabische stad Ara in het noorden van het land, werd op 6 januari 1983 vastgehouden wegens zijn verzet tegen de Israëlische bezetting en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis, die later werd omgezet in 40 jaar.
De Fatah-functionaris en zijn neef Maher Younis, die ook sinds 1983 in Israëlische gevangenissen zit, zouden in 2014 zijn vrijgelaten in een deal die tot stand was gekomen door bemiddeling van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, waarbij Israël verondersteld werd vrij te laten in vier verschillende batches die alle Palestijnse gevangenen vasthielden sinds vóór de ondertekening van de Oslo-akkoorden van 1993 die het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël op gang brachten.

Israëlische soldaten ontvoeren elf Palestijnen op de West Bank 

Eerder donderdag ontvoerden Israëlische soldaten elf Palestijnen, onder wie voormalige politieke gevangenen, vaders en hun zonen, uit verschillende delen van de bezette West Bank , waaronder de bezette hoofdstad Jeruzalem.
In het zuidelijke deel van de West Bank in Hebron bestormden en doorzochten de soldaten huizen voordat ze Luay Rateb Bheiss, 26, en Ashraf Hasan Al-Awawda ontvoerden vanuit hun huizen in de stad Yatta en het dorp Karma, ten zuiden van Hebron.
In Tubas, op de noordoostelijke West Bank, ontvoerden de soldaten Ahmad Saleh Al-Yaseedi, een lid van de Revolutionaire Raad van de Fatah-beweging, vanuit zijn huis in Wadi Al-Far’a, ten zuiden van Tubas. Het leger plunderde het huis van Ahmad en de huizen van Ahmad en Firas Janajara.

Leger ontvoert een Palestijns kind in Hebron

Donderdag hebben Israëlische soldaten een Palestijns kind ontvoerd in de stad Hebron, in het zuidelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten een scholier, Omar Ammar Az-Zaro, 14, tegenhielden bij een militaire wegversperring in de buurt van de Jaber School in de Oude Stad.
Ze voegden eraan toe dat het kind op weg was naar huis van school en meer dan twee uur werd vastgehouden bij de wegversperring voordat de soldaten hem ontvoerden.

Israëlische soldaten verwonden veel Palestijnen, ontvoeren vier, nabij Hebron

Op vrijdagavond verwondden Israëlische soldaten veel Palestijnen en ontvoerden vier in het vluchtelingenkamp Al-Arroub en Masafer Yatta, nabij Hebron, in het zuidelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende legerjeeps het vluchtelingenkamp Al-Arroub ten noorden van Hebron binnenvielen, wat leidde tot protesten voordat de soldaten veel met rubber beklede stalen kogels, gasbommen en schokgranaten afvuurden op de demonstranten en het omliggende huis.

Soldaten verwondden verschillende Palestijnen in Nablus

Vrijdag verwondden Israëlische soldaten veel Palestijnen tijdens de wekelijkse processie in Beit Dajan, ten oosten van Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
De Palestijnen hielden hun wekelijkse geweldloze processie tegen de illegale Israëlische kolonisten activiteiten op hun land en zongen voor voortdurende strijd tot aan de bevrijding en onafhankelijkheid.
Het leger viel de demonstranten aan met met rubber beklede stalen kogels, gasbommen en schokgranaten.

Israëlische leger verwondt veel Palestijnen in Kufur Qaddoum

Op vrijdag vielen Israëlische soldaten de wekelijkse processie aan in de stad Kufur Qaddoum, ten oosten van de stad Qalqilya in het noorden van de West Bank, en verwondden verschillende Palestijnen, waaronder vrouwen en kinderen.
Mediawoordvoerder Morad Eshteiwi zei dat de Palestijnen in de stad marcheerden terwijl ze scandeerden voor aanhoudend verzet tot aan de bevrijding en onafhankelijkheid.
Hij voegde eraan toe dat de demonstranten ook de vrijlating vierden van Karim Younis, een lid van het Centraal Comité van de Fatah-beweging, na veertig jaar gevangenschap door Israël.

Leger valt Palestijnen aan die protesteren tegen illegale overname van hun land, twee gewonden en twee ontvoerd

Op zaterdag vielen Israëlische soldaten veel Palestijnen aan die protesteerden tegen de illegale overname van hun land door fanatieke paramilitaire Israëlische kolonisten die stacaravans installeerden, er vielen twee gewonden en twee anderen werden ontvoerd ten zuiden van Hebron in het zuidelijke deel van de bezette West Bank.
Rateb Jabour, de coördinator van de Popular and National Committees Against the Annexation Wall & Colonies in southern Hebron, zei dat paramilitaire kolonisten vier stacaravans meebrachten en tien Dunams Palestijnse grond bezetten in het Zweidin-gebied nabij de stad Yatta, ten zuiden van Hebron.
Jabour verklaarde dat de Palestijnen protesteerden tegen de illegale overname van hun land voordat Israëlische soldaten vele hersenschudding granaten en gasbommen op hen afvuurden, waarbij twee gewond raakten in de benen voordat de medici hen met spoed naar een ziekenhuis in Hebron brachten.

Israëlische marine valt vissersboten aan in Gaza

Op zaterdagochtend vielen Israëlische marineschepen Palestijnse vissersboten aan nabij de kust van de stad Gaza, in het belegerde kustgebied.
Volgens mediabronnen voeren de boten in de buurt van de kust van het Sudaniyya-gebied, ten noordwesten van de stad Gaza, toen de marine scherp op hen vuurde en waterkanonnen gebruikte.
Ze voegden eraan toe dat de aanval, op minder dan vijf zeemijl van de kust, niet tot slachtoffers leidde, maar de vissers dwong te vertrekken om verdere Israëlische escalatie te voorkomen.

Soldaten nemen vrachtwagens van de gemeente Ath-Thaheriyya in beslag

Op vrijdag namen Israëlische soldaten voertuigen in beslag die toebehoorden aan de gemeenteraad van Ath-Thaheriyya, ten zuiden van Hebron op de bezette West Bank, terwijl ze werkten op land dat eigendom was van de gemeente.
Volgens mediabronnen namen de soldaten een graafmachine en een vuilniswagen in beslag in het Al-Baha-gebied, in het oostelijke deel van de stad.
De bronnen zeiden dat de soldaten hun geweren op de arbeiders richtten en hen dwongen te stoppen alvorens de voertuigen in beslag te nemen.
De gemeenteraad zei dat de aanval niet de eerste is, aangezien de soldaten de afgelopen twee dagen drie van zijn voertuigen in beslag hebben genomen, en voegde eraan toe dat de illegale Israëlische kolonisten ook voortdurend zijn arbeiders en de bewoners in het gebied aanvallen.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 08.01.2023


Een gedachte over “<strong>Palestijnse gevangene vrijgelaten, Palestijnen ontvoerd, Palestijns kind ontvoerd, Palestijnen gewond, Palestijnen aangevallen, Palestijnse vissersboten Gaza aangevallen, Vrachtwagens in beslag genomen</strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights