AMERSFOORT – Begin juni van dit jaar was sprake van de illegale kap van bomen in Amersfoort, waarbij Nieuwsplein33 met een artikel kwam over de illegale kap van bomen en ook Stad Amersfoort met een artikel over de illegale kap van de 110 bomen bij het monumentale kloostercomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem. En enkele weken later liet de gemeente weten dat het in ‘sommige gevallen’ voorkomt dat een boom niet meer voldoet aan de veiligheidseisen en daarom gekapt moet worden.
Veiligheidseisen
De vraag is altijd van welke kant men gaat beredeneren wat het effect van de veiligheidseisen is. Deze eisen komen voort uit de wettelijke zorgplicht van de gemeente, maar – zoals zo vaak bij wetten en regels – kan men het op meerdere manieren uitleggen. Men kan gaan voor de natuurlijke zorgplicht – wat mijn voorkeur heeft – waarbij men uitgaat van de veiligheid van de boom en zijn gezondheid, of men kan uitgaan van de financiële zorgplicht – wat het stokpaardje is van de gemeenten – waarbij men kijkt wat de consequenties zijn van een boom als er wat gebeurt bij storm, omvallen en afbreken van takken. Of in straattaal, wat is het risico dat de gemeente aansprakelijk wordt gesteld en dus moet betalen voor opgelopen schade of uitgevoerde zorg voor een passant.
Deze discussie had ik deze week ook met 2 medewerkers van 2 gemeenten, die voor het middelpunt van de zorgplicht kiezen, maar wel vaker ook naar de bomen kijken. Het is schuren in een gemeente tussen medewerkers groen aan de ene kant en aan de andere kant de politiek en de managers.
Onderhoud bomen Amersfoort
De gemeentelijke site meldt dat de stad prachtige bomen heeft en dat de gemeente er voor zorgt dat de ongeveer 85.000 bomen gezond en in goede conditie blijven. Alle gemeentelijke bomen worden minimaal eens in de 3 jaar gecontroleerd door boomdeskundigen. Deze medewerkers geven per boom een snoeiadvies – wat uitgevoerd wordt door de aannemer van het dagelijks onderhoud in de wijk – voor snoeien, sterk snoeien of kappen. Indien een boom gekapt moet worden, wordt deze op de gemeentelijke kaart Amersfoort in beeld geplaatst.
Daarvoor heeft het gemeentebestuur voor de periode 2023 – 2026 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor meer groen en nieuwe aanplant van bomen. Met dit budget worden gekapte en dode bomen vervangen en nieuwe bomen geplant. Om dit te kunnen volgen is ook een gemeentelijke kaart opgesteld.
De vraag is dan wel hoeveel bomen er met een budget van 10 miljoen euro geplant kunnen worden. Normaal gesproken – vanuit de particulier gezien en waarschijnlijk met plaatsing – kan men voor de kosten voor een boom ongeveer 200 tot 350 euro rekenen. Hierbij kan men rekening houden dat de prijs wordt bepaald door onder meer het formaat: brede en grote vorm kost meer tijd en is dus duurder. Daarbij kan men voor het kopen, transporteren en plaatsen van een grote en volwassen boom al prijzen neertellen van duizenden euro’s, soms wel 10.000 euro. Dan worden het weinig bomen die geplant kunnen worden met het beschikbare budget.
Vuursalamander
De gemeente heeft een 3e inspectieronde laten uitvoeren onder 11.725 bomen. Elk jaar worden 4 van deze rondes uitgevoerd en uit de laatste ronde is bekend geworden dat in en om Amersfoort 83 bomen gekapt moeten worden. Tussen deze bomen zitten zelfs bomen met een monumentale status, een monumentale beuk in Park Schothorst.
Daarnaast is ook gebleken dat de komende tijd op de Vuursalamander 26 bomen gekapt gaan worden. Deze bomen staan tussen parkeerplaatsen en parkeerders hebben klachten geuit over de worteldruk van de bomen, waardoor onder meer stenen zijn opgedrukt. Opvallend is dat de gemeente aangeeft dat het merendeel van de bomen een matige tot slechte conditie hebben. Hierbij moet men denken aan scheef staan en rot zijn aan de stam. Tevens geeft de gemeente aan dat ze niet of nauwelijks te verplaatsen zijn. Daarentegen komen ze niet voor op beide bovenstaande Bomenkaarten. Daarnaast heeft de gemeente ook niet aangegeven dat de parkeerplaatsen een kwart gedraaid kunnen worden, zodat er meer ruimte voor de wortels van de bomen zou komen. Voor ‘het zalfje op de pijn’ wordt gemeld dat op de plaats waar de bomen worden gekapt, nieuwe bomen worden geplant, zoals meelbes, sierpeer, perzisch ijzerhout en esdoorn. Waarschijnlijk zijn het hele jonge boompjes waarbij het tussen de 20 en 40 jaar duurt voordat de bomen hun volwassen eigenschappen hebben bereikt en hun functies kunnen volbrengen.
(Bronnen: Gemeente Amersfoort, Nieuwsplein33, De Gelderlander, Khamakar News Agency)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burgerlijke) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 07.12.2024