Bomen omzagen (© hagenstaadt via Pixabay)

HARDERWIJK – De fractie van Harderwijk Anders heeft op 12 november schriftelijke vragen gesteld aan het college over de kap van 2.500 bomen als gevolg van het verplaatsen van geluidsschermen langs de A28 ter hoogte van de wijken Tweelingstad en Veldkamp. De gegevens zijn door de fractie opgevraagd bij Rijkswaterstaat en bevestigd door de gemeentelijke organisatie. 

Eerder ook al flinke plannen 
Januari 2023 kwam al een bericht naar buiten dat de gemeente Harderwijk van plan was om 4.400 bomen te kappen van de 24.000 die ooit zijn aangeplant. Wethouder Martijn Pijnenburg heeft de gemeenteraad laten weten dat de ingreep noodzakelijk zou zijn, omdat de bomen ziek zijn of in de weg staan. De fractie van GroenLinks heeft meteen laten weten dat ze bezorgd was over de kap, daar dit een flinke kaalslag voor de stad zou betekenen. 

Ondanks de opmerking van de gemeente dat ze geen voorstander is van het kappen van bomen, moest die actie toch gebeuren. Daarbij gaf de wethouder aan dat de bomen verkeerd geplant zijn – volgens de huidige normen. Dit betekent – volgens de wethouder – dat de bomen te krap aan de straat staan en ook nog geen ondergrondse ruimte hebben om te groeien. 

Ondertussen zijn al een aantal bomen aan de Hofdijkstraat en aan de Vondellaan verdwenen. Deze bomen – waarvan enkele monumentale en beeldbepalende bomen – hebben dus – gezien de uitspraak van de wethouder – niet genoeg ruimte gehad of stonden gewoon in de weg. Dat laatste is erg moeilijk te bevatten; een gemeente die gaat voor vergroening kan gewoon niet zeggen dat bomen in de weg staan. Iedereen moet trots zijn op de bomen die in de buurt of wijk staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 3 – 30 – 300 vuistregel. 

Geluidsschermen 
En nu gaan mogelijk weer ruim 2.500 bomen gekapt worden, omdat er geluidsschermen langs de A28 verplaatst moeten worden.  Het blijkt dat op 11 mei 2022 het definitieve besluit is gepubliceerd, waarin wordt aangegeven dat een aantal van de geluidsschermen langs de A28 binnen de gemeente Harderwijk aan het eind van de levensduur is en vervangen moet worden. Gezien de veiligheid kan dat niet op dezelfde plaats; men gaat voor het aanleggen van tweelaags ZOAB en het plaatsen van geluidsschermen. Tegelijkertijd wilde Harderwijk extra maatregelen treffen om het woon- en leefklimaat in de stad verder te verbeteren.   

Eerder zijn er meerdere besprekingen over de aanpassingen van de geluidsschermen geweest, onder meer dinsdag 7 april 2020 in de commissie Ruimte (besteding gereserveerde middelen geluidwering A28); donderdag 8 juni 2023 in dezelfde commissie (Geluidsscherm A28 Harderweide); 6 juli 2023 in Raad (Advies en besluit Geluidsscherm A28 Harderweide). 

Daar komen nu de schriftelijke vragen van de fractie van Harderwijk Anders bij. De fractie heeft aangegeven dat de gemeenteraad al jaren geleden besloten heeft om financieel bij te dragen aan het vernieuwen van de geluidsschermen langs de A28 langs Tweelingstad / Veldkamp. De nieuwe schermen zouden verder van de weg komen en aangezien de gemeente wil dat de schermen op grond van het Rijk blijven staan, wil Harderwijk een strook grond aan het Rijk verkopen. De koopovereenkomst moet nog uitgewerkt worden. Ondertussen heeft de fractie van Harderwijk Anders schriftelijke vragen gesteld, waaronder waarom niet gekozen wordt voor een vangrail op dezelfde plaats als de geluidsschermen en waarom het college de gemeenteraad niet eerder heeft ingelicht over de kap van 2.500 bomen. 

De vraag is nu of de bomen alleen gekapt worden omdat ze ‘weer’ in de weg staan, of dat het een deel van de  deal is met Rijkswaterstaat, of de vangrail het enige alternatief is en of er ook gekeken wordt naar andere alternatieven om de bomen te redden. Het is weer tijd voor het stellen van vragen. 

(Bronnen: Bureau Sanering Verkeerslawaai, Gemeenteraad Harderwijk, GroenLinks Harderwijk – Hierden, Harderwijker Courant, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.11.2024  

2 gedachte over “Kap 2.500 bomen voor een geluidsscherm”
  1. Volgens het bericht in de Hwijker Courant dd 27 nov. zou het scherm verder van de rijbaan geplaatst moeten worden ivm verkeersveiligheid. Is een aanrijding met dit scherm niet een hypothetisch risico? Hoeveel ongelukken zijn er afgelopen jaren geweest mbt dit scherm? En is een aanrijding met een vangrail genoemd als alternatief dan wel acceptabel voor RWS? Ambtelijke bullshit!
    Roel P.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights