Wortels oude boom (© Engin Akyurt via Pixabay)

EINDHOVEN – In de zomer 2022 werd een hele oude Wereldboom aangetroffen die in de brand stond. Volgens de regionale media zouden 3 jongeren de boom in brand hebben gestoken. Dit jaar is de boom wederom geïnspecteerd en het lijkt erop dat de boom ‘live and kicking’ is. 

De Gevlekte Zuiderling 
Belangrijk voor een Wereldboom is dat de boom alles in zich heeft om oeroud te worden. Hierbij valt te denken aan een boom die alle levensfasen kan doorlopen, deskundig wordt onderhouden en een groeiplaats heeft die gericht is op de toekomst. 
De eerste Wereldboom van Nederland was de monumentale plataan in het Eindhovense natuurgebied, het groene hart van, Wasven.

‘De Gevlekte Zuiderling’ kreeg in oktober 2009 zijn titel. De boom staat bekend om zijn hoogte van 28 meter, een kroonomtrek van 37 meter en een stamvoetomtrek van 8 meter. Volgens beschermheer Kees van Grevenbroek zou de plataan rond 1760 in de kasteeltuin zijn geplant. Dit was het symbool voor vernieuwing. De boom en de rode beuk zijn deel van het vroegere kasteelbos, waarbij ze de afbraak van het kasteel ‘Het Hoffken van Tongelre’ zelfs hebben overleefd. Daarnaast zijn nog meer oude bomen te vinden in het gebied, zoals Wodanseiken, een beukenlaan, tulpenboom, wrattenboom, de eikenlaan en de lindecluster. 

Goed mis 
Eind juli 2022 ging het pas echt goed mis, toen een brand de imposante boom beschadigde. Het was een boom met een grote betekenis, niet alleen dat het de eerste Wereldboom was, (toen) zo’n ruim 262 jaar oud, maar hij had ook een symbolische betekenis daar de plaats ook gebruikt werd om te trouwen en te rouwen.  
Na de brand werd onmiddellijk een  crowdfundingsactie gestart, waarbij in een korte tijd zo’n 11.000 euro werd opgehaald. Maar om  wat te kunnen betekenen voor de boom was al snel 30.000 euro nodig. 

Er werd een slurf van 1 meter breed en van 10 meter hoog tegen de stam aangebracht, waarna alle takken een eigen slurf hebben gekregen. Alle slurven zijn gevuld met voedingsstoffen, waarbij sensoren de boom voorzagen van kunstmatige voeding. Met deze manier werden nieuwe worteltjes langs de boom ‘gecreëerd’ die dan weer aan elkaar gegroeid zijn. Hieruit is een tweede stam aan de oude stam gegroeid.  
Men heeft nog geprobeerd om gezonde takken van de boom te zagen en onder bij de boom te plaatsen, in de hoop dat ze zouden gaan groeien, maar dit is mislukt
Het bleek echter dat op drie plaatsen rond de boom wel 30 krachtige scheuten uit de grond zijn gekomen. 

Deze scheuten werden kleine boompjes, die in 2023 al wel zo’n halve meter en aan het eind van dat jaar 2 meter hoog waren. Op deze manier kwam een vlechtwerk van al die nieuwe scheuten. Hierdoor kan de oude stam verdwijnen en blijft er een nieuwe ‘vlechtstam’ over. Doordat de gemeente een bedrag bijgelegd had, kon het grote werk echt goed beginnen. Afgelopen week is de boom nogmaals geïnspecteerd. 

In de slurf die een jaar geleden werd aangelegd, zitten luikjes om de Wereldboom te voorzien van water en voedsel. De boom heeft 4 sensoren die alles in de gaten houden, zoals temperatuur, vochtgehalte, zuurgehalte, zuurstofgehalte, zoutgehalte. Met flink wat regen is het vochtgehalte goed op peil gebleven, maar de voeding is sterk gedaald. Dit kan 2 dingen betekenen: óf het is weggespoeld óf de boom heeft het opgenomen. 

Vorig jaar kreeg de boom voeding en afgelopen week heeft hij weer voeding ontvangen. Dit wordt met een slang in de slurf aangebracht en bovenin met een gieter. Volgens boomspecialisten is bij de stam al 2,5 meter aan wortel te vinden. Tevens zijn bij de takken haarworteltjes te zien en soms een dikkere wortel. Het verhaal van de boom is nog niet terug te vinden op de gemeentelijke site. 

(Bronnen: Wereldboom, Waven, Omroep Brabant, ED, Gemeente Eindhoven) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.07.202

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights