Ismail Haniyya Sister_1 (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Maandag 01.07.2024    
Israël richt zich opnieuw op de familie van Ismael Haniyya en doodt er 10

Eerder deze week richtte het Israëlische leger zich opnieuw op de familie van de hoge politieke leider van Hamas, Ismail Haniya, waarbij tien burgers omkwamen, waaronder zijn oudere zus.
Dit is de tweede keer tijdens deze huidige negen maanden durende invasie dat het Israëlische leger de familie van Haniyeh als doelwit heeft genomen voor moord met een raket.
De eerste keer, op 10 april 2024, op de eerste dag van het Al-Fitr-moslimfeest dat het einde van de heilige maand Ramadan markeert, vuurde een Israëlische drone een raket af op een auto met leden van Haniyya’s familie in het Shati’ vluchtelingenkamp in Gaza-Stad, waarbij drie van zijn zonen, Hazem, Amir en Mohammad, en twee van zijn kleinkinderen omkwamen.
Het is vermeldenswaard dat het leger op 21 november 2023 Haniyya’s oudste kleinzoon, Jamal Mohmmad Haniyya, en zijn dochter heeft gedood. Op 10 november doodde het leger Haniyya’s kleinkind, Ro’a Hammad, nadat raketten op hun huizen waren afgevuurd.

Drone-aanval doodt één Palestijn en verwondt er vijf in kamp Nur Shams

Israëlische troepen bombardeerden zondag een huis in het vluchtelingenkamp Nur Shams, ten oosten van Tulkarm in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank, waarbij één jonge man om het leven kwam en vijf anderen gewond raakten, waarvan twee ernstig.
Mediabronnen zeiden dat een gewapende Israëlische drone zondagmiddag raketten afvuurde op een huis van Palestijnen in de wijk ‘Al-Manshiya’ in het Nur Shams-kamp.
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bevestigde dat één jonge man werd gedood als gevolg van de luchtaanval, terwijl vijf anderen gewond raakten, waaronder twee ernstig; ze werden allemaal vervoerd naar het Martyr Thabet Thabet Government Hospital in Tulkarm.
De gedode jongeman werd geïdentificeerd als Saeed Izzat Jaber, 24, naar verluidt de commandant van de verzetsgroep van het Tulkarm Bataljon, aangesloten bij de Al-Quds Brigades.

NGO: “Israëlische bombardementen veroorzaakten handicaps voor 10.000 Palestijnen”

De Network Rehabilitation Sector van de Palestijnse NGO bracht een verklaring uit met een scherpe waarschuwing over de ernstige gevolgen van de aanhoudende Israëlische agressie tegen de Palestijnen in de Gazastrook.
Het netwerk benadrukte dat ongeveer 10.000 Palestijnen met verschillende niveaus van handicaps zijn achtergebleven als direct gevolg van de Israëlische aanvallen.
In de verklaring rouwde de groep ook om het verlies van honderden mensen met speciale behoeften en voegde eraan toe dat duizenden gehandicapt raakten als gevolg van de aanhoudende Israëlische aanval.

50 vrijgelaten gevangenen uit Gaza vertonen tekenen van marteling en misbruik

De Israëlische autoriteiten hebben ongeveer 50 gevangenen uit de Gazastrook vrijgelaten, onder wie Dr. Mohammad Abu Salmiya, de directeur van het Shifa Medisch Centrum in Gaza, die duidelijke tekenen van marteling en mishandeling vertoonde, nadat het leger hen had ontvoerd tijdens de aanhoudende agressie tegen Gaza. Strip, sinds 7 oktober 2023.
Faraj as-Sammouni, een van de vrijgelaten gevangenen, beschreef de tragische en ondraaglijke omstandigheden waarmee gevangenen, vooral die uit Gaza, worden geconfronteerd in de gevangenissen en ondervragingscentra van de Israëlische bezetting.
As-Sammouni vertelde over zijn eigen ervaring toen hij op 16 november 2023 werd vastgehouden vanuit zijn huis in het al-Qarara-gebied, ten oosten van Khan Younis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Aanzienlijke toename van het aantal gewonde gevangenen in Israëlische gevangenissen

De Palestinian Detainees and Ex-Detainees Affairs Commission en de Palestinian Prisoner’s Society (PPS) hebben sinds het begin van de Israëlische agressie op 7 oktober 2023 een aanzienlijke toename gemeld van het aantal Palestijnen dat gewond is geraakt door Israëlische soldaten voordat ze hen ontvoerden.
De Commissie en de PPS  hebben de nadruk gelegd op het extra lijden dat gewonde gevangenen in de Israëlische gevangenissen en detentiekampen ervaren, vooral in het licht van de talrijke verhalen over medische mishandeling die deze gevangenen hebben ondergaan, vooral nadat ze naar gevangenissen waren overgebracht.
De verklaring benadrukte ook een ernstige toename van medische misdaden gepleegd tegen gedetineerden uit de Gazastrook in de detentiekampen.

Euro-Med: Leger gebruikt familie als menselijk schild en overrijdt moeder

Een samengestelde misdaad: het Israëlische leger treft gezinnen uit Gaza, gebruikt ze als menselijk schild en overrijdt hun moeder.
Het Israëlische leger blijft zijn tanks gebruiken om doelbewust levende Palestijnse burgers te overrijden en hun lichamen te verpletteren, naast het gebruik van burgers als menselijk schild, bij de grondoperaties van zijn misdaad van genocide in de Gazastrook die sinds 7 oktober 2023 aan de gang is.
Het veldteam van de Euro-Med Human Rights Monitor documenteerde een samengestelde en veelomvattende misdaad tegen een burgerfamilie bestaande uit een oudere vrouw en haar vier kinderen, waaronder drie jonge vrouwen en een anderhalf jaar oude kleindochter. Het gezin werd aangevallen met geweervuur ​​en bommen nadat Israëlische troepen op donderdagavond 27 juni hun huis hadden bestormd. Ze werden later naar buiten gebracht en ondanks hun verwondingen ruim drie uur vastgehouden in hun huis, vlak bij Israëlische tanks in een gevaarlijk gevechtsgebied, waar ze werden gebruikt als menselijk schild. De 65-jarige moeder, geïdentificeerd als Safiya Hassan Musa Al-Jamal, werd overreden door een Israëlische tank en gedood in het bijzijn van haar zoon.

Leger ontvoert drie kinderen in de buurt van Ramallah

Israëlische troepen hebben zondag drie Palestijnse kinderen ontvoerd in de stad Beit Rima, ten noordwesten van Ramallah, op de centrale West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen zondagochtend de stad Beit Rima binnenvielen, wat aanleiding gaf tot protesten onder lokale Palestijnse jongeren.
Soldaten openden het vuur met scherpe munitie op degenen die zich tegen de inval verzetten; er zijn geen gewonden gevallen.
Bronnen voegden eraan toe dat Israëlische soldaten verschillende huizen in de stad binnenvielen en de daken van veel van de huizen bezetten.

Dag 268 Update: “Leger doodt en verwondt tientallen Palestijnen in Gaza”

Extra Israëlische luchtaanvallen gingen zondagmiddag en -avond door, waarbij nog veel meer Palestijnen omkwamen en gewond raakten.
Een aantal burgers is zondagavond gedood en gewond geraakt bij een Israëlisch bombardement op de wijk Al-Sabra, ten zuiden van Gaza-Stad.
Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat de Israëlische bezettingsmacht zich richtte op een groep Palestijnen in de wijk Al-Sabra, wat leidde tot een aantal doden en vele andere gewonden.
De Israëlische bezettingsartillerie bombardeerde ook de wijk Al-Shaboura en de omgeving van de Al-Awda-rotonde in het centrum van de stad Rafah, in de zuidelijke Gazastrook.

Dag 267: “Israëlische leger breidt invasie Rafah uit, doodt tientallen mensen in Gaza”

Op zaterdag, dag 267 van de voortdurende genocide op de Palestijnen in de verwoeste, uitgehongerde en belegerde Gazastrook, breidde het Israëlische leger de invasie en bombardementen uit op verschillende delen van Rafah, in het zuidelijkste deel, waarbij tientallen doden en gewonden vielen in Rafah en elders in de kust enclave.
Medische bronnen zeiden dat het leger tientallen Palestijnen heeft gedood en gewond, waaronder veel vrouwen en kinderen, in verschillende delen van de Gazastrook.
De bronnen zeiden dat ten minste twee Palestijnen werden gedood, en velen raakten gewond toen het leger artillerie granaten afvuurde op tenten voor ontheemde Palestijnen en landbouwkassen in het Al-Mawasi-gebied, ten noordwesten van Rafah.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 01.07.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights