Luchtkwaliteit (© Pixabay)

ALMERE – Er is een nieuw meetstation in Almere te ontdekken en dat is het meetstation Almere Boomgaardweg. Het meetstation is er geplaatst om de luchtkwaliteit te meten, zodat de provincie een beter beeld krijgt van de luchtkwaliteit in Flevoland. En deze keer specifiek in Almere. 

Schone lucht
Wethouder Milieu van Almere, Alexander Sprong, heeft laten weten dat schone lucht van groot belang is voor de inwoners. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Almere in gezonde lucht kan opgroeien en leven. 

Daarom is het ook van groot belang om goed te kunnen meten om er zo achter te komen dat het doel ook bereikt wordt. Tevens of én waar extra maatregelen genomen moeten worden. Met het meetstation is deze stap gezet. 

Groeiend stedelijk gebied
Vanuit de provincie heeft gedeputeerde Harold Hofstra gereageerd en gezegd dat het meetstation gegevens levert over de luchtkwaliteit voor een groeiend stedelijk gebied. De vastgelegde data zijn van belang voor de analyse van de meetgegevens over fijnstof. 

Deze meetgegevens komen dan weer van pas in het project van de inwonersparticipatie over het Luchtkwaliteitsmeetnet Flevoland, dat in augustus van start moet gaan. Op dit moment wordt er aan dit meetnet gewerkt. 

Meetkastjes in Flevoland 
Het werken aan het Luchtkwaliteitsmeetnet Flevoland gebeurt samen met de 6 Flevolandse gemeenten, RIVM, TNO, NMFF, GGD Flevoland en het bedrijf Ohnics. Hiervoor worden in de provincie binnenkort zo’n 300 meetkastjes geplaatst. 

Deze meetkastjes zullen de fijnstof in de lucht meten. Als alles goed gaat, zal midden augustus de projectwebsite in de lucht gaan, waarna inwoners, scholen, bedrijven en instellingen zich kunnen aanmelden voor een meetkastje.

Samenwerking 
Middels de resultaten van de meetkastjes zal de provincie meer inzicht krijgen over fijnstof in de lucht. Bij het project zijn meerdere organisaties betrokken. Natuurlijk de provincie Flevoland en de gemeente Almere. 

Daarnaast zijn ook het RIVM, de GGD Amsterdam en het ministerie van I&W betrokken. Zo nam het RIVM de installatie en de ingebruikname voor haar rekening. De GGD Amsterdam heeft de technische installatie verzorgd en zorgt voor het onderhoud. Via de subsidieregeling Schone Lucht Akkoord heeft het ministerie financieel bijgedragen in de kosten.  

(Bron: Provincie Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 29.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights