St Jozefplataan (© Bomenridders Schiedam FB)

SCHIEDAM –  De gemeente Schiedam heeft op haar site laten weten dat de gemeente streeft naar een zo’n duurzaam mogelijke vorm van het beheer van het groen. Dit wordt onder meer gedaan door bij het ontwerpen van de inrichting van de openbare ruimte met aandacht om te gaan met de keuze van het groen. De gemeente geeft hierbij aan dat het van groot belang is dat de juiste boom op de juiste plek terecht komt. 

Verder kijken 
Schiedam kijkt hierbij verder of een boom alleen ‘maar mooi’ is. Men kijkt ook naar wat de boom in zijn nieuwe omgeving gaat toevoegen. Hierbij moet men denken aan of de boom bloesem krijgt waarbij bijen en vlinders baat bij hebben, of de boom besjes of vruchten geeft waar vogels of mensen voordeel van hebben, of de hoogte van de boom of wat de beste groeiplaats is voor de boom. 
De gemeente Schiedam heeft 33.800 bomen en zo’n 690.000 m2 beplanting en 2.180.000 m2 gras. 

St Jozefplataan 
De gemeente mag trots zijn op de grote plataan aan de Warande, die bij de meeste inwoners bekend staat als de St Jozefplataan. Op 7 oktober 2022 kwam De Schiedammer Online met het bericht dat deze boom was uitgeroepen tot 1 van de 5 belangrijkste bomen van Nederland. Dit was gebeurd op basis van het oordeel van de vakjury, waarna de Nationale Bomenbank de boom dit mooi predicaat heeft meegeven aan de St Jozefplataan.  
Ook het publiek kon toen stemmen, waaruit een Top 50 is ontstaan, waarna de jury de 5 belangrijkste bomen eruit heeft gehaald. Hierdoor heeft de St Jozefplataan een leven lang gratis onderhoud gewonnen. 

Een week later kwam Rijnmond met een artikel over de grote plataan in Schiedam-West. De plataan staat voor de Sint Jozefschool. Het blijkt een 122 jaar oude boom te zijn (op 14 oktober 2022) en bewoner Tup Näring had de boom aangemeld. De cijfers – volgens de jury – zijn fantastisch te noemen. Zo scoort de boom goed op het gebied van het ecosysteem: de St Jozefplataan produceert 2 kilo zuurstof per jaar, heeft een stamdiameter van 165 centimeter en de kruin bevindt zich op zo’n 20 meter hoogte. 

Natuurlijk is niet alles perfect aan de boom. De boom is imposant boven de grond, net als onder de grond. Daarbij komt dat de tegels rond de plataan bijna tot aan de stam liggen, wat niet best is voor de boom. Tevens is er een hek met betonnen palen, die mogelijk dwars door de wortels zijn gedrukt. Het lijkt erop dat de boom in het hekwerk is verwerkt, waardoor de plaats van de boom ongewenst overkomt. 

Afgelopen week kwam Boomzorg met (weer) een artikel over de imposante plataan. Dit kwam doordat festiviteiten ter ‘boombewustwording’ van schoolkinderen werd georganiseerd door de Nationale Bomenbank, Bomenridders Schiedam en de Sint Jozefschool. 
Sinds de notering met stip in de top 5 van de Nationale Bomen Top 50 is er veel aandacht voor deze boom. En terecht ! 

De festiviteiten waren bedoeld als eerste aanzet in de vergroening van het schoolplein. De opzet is dat – met de beschermde status en een beheerplan – nog vele generaties kunnen genieten van de St Jozefplataan. 
Op de Sint Jozefschool stond de hele dag in het teken van de statige plataan voor het gebouw. Onder meer waren er bomenlessen door Bomenridders Schiedam, onthulling van een TreeTaq (gesponsord door Pius Floris Boomverzorging) met interessante wetenswaardigheden over de St Jozefplataan en een kidsklim.  

(Bronnen: Gemeente Schiedam, De Schiedammer Online, Rijnmond, Boomzorg, Bomenridders Schiedam (Facebook) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.06.2024

2 gedachte over “Beheer van groen en de markantste boom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights