Zonnepanelen plaatsen (© pixabay)

NOORDOOSTPOLDER – Liander heeft laten weten dat het uitbreidingsproject Netuitbreiding Lelie (NuLelie) vertraging oploopt. Dit Liander programma is een samenvoeging van zo’n 37 projecten, waarbij het draait om 2.100 km aan kabels en ongeveer 300 elektriciteitsruimtes. Het gebied waar het om draait is met name Friesland en de Noordoostpolder. 

Opleverdata verschuiven
De afronding voor het project NuLelie was volgens Liander gepland voor 2025 / 2026, maar de netbeheerder heeft laten weten dat de opleverdata wordt opgeschoven. Woningbouwprojecten moeten rekening houden met langere wachttijden. 

Bedrijven en woningbouwprojecten in Friesland en de Noordoostpolder moeten rekening houden met langere wachttijden voordat men over een nieuwe of zwaardere aansluiting beschikt.  

Betrouwbaar stroomnet
Tevens wordt gemeld dat de vertraging per deelgebied kan verschillen. De uitvoering van de werkzaamheden schijnen complexer te zijn dan vooraf was gedacht. Liander werkt om het elektriciteitsnet in Friesland en de Noordoostpolder uit te breiden en te verzwaren.  

De netbeheerder wil er voor zorgen dat de klanten kunnen rekenen op een betrouwbaar stroomnet, echter men het dit realiseren binnen de geplande termijn. De mate van verschuiving varieert per deelproject: 39% van de projecten verschuift 0 t/m 2 jaar, 31% verschuift 2 t/m 5 jaar, 5 t/m 8 is 27% en 3% is 8-10 jaar.  

Omvang werkzaamheden 
Het blijkt dat de uitvoering van de werkzaamheden complexer is dan gedacht. Liander werkt samen met partners, maar voor alle partijen is het de eerste keer dat op zo’n grootschalige manier werk wordt uitgevoerd. 

Tevens kampt men ook met personeelstekort, met name specialisten voor de werkzaamheden op de elektriciteitsstations. Daarnaast is de omvang van het werk groter dan voorzien.

Dit komt onder meer door de vergrote vraag naar elektriciteit. Er is een verdubbeling in de groei van warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen. En een belangrijke rol speelt de grote maatschappelijke opgave voor nieuwbouwwoningen.  

(Bronnen: Liander, Persbericht Liander) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights