Bijl (© Ivan Ilijas via Pixabay)

HARDENBERG – In het park Kotermeerstal in Dedemsvaart heeft 1 persoon of meerdere personen een boom geknakt en omver getrokken en op andere bomen is flink ingehakt. Groen – en speciaal onschuldige bomen – zijn het slachtoffer geworden van vernielzucht van een of meerdere personen die niet houden van bomen. 

Gezond verstand 
Op de site van de gemeente Hardenberg, waar Dedemsvaart onder valt, is nog niets gevonden over de vernieling van bomen die hard nodig zijn voor het klimaat. Wandelaars die rond liepen zijn verschrikkelijk boos toen ze de bomen aantroffen in het park en hebben zich afgevraagd of dit soort personen nog gezond verstand hebben. 
De regionale media geven aan dat de woede over meerdere vernielde bomen ontzettend groot is. Men vraagt zich af wat zulke mensen bezielt en of dit gewoon vandalisme of dat de mensen zich vervelen. Daarbij roepen de bewoners deze mensen om zich gewoon te melden.   

Het blijkt dat in de nacht van vrijdag op zaterdag zeker zo’n 7 gezonde bomen het ‘onderspit’ hebben moeten delven. In de verschillende media wordt aangegeven dat her en der bomen zijn omgetrokken en andere bomen met een bijl zijn bewerkt. De vraag is natuurlijk of dat iemand het park ingaat met een bijl en dat dit niet is opgevallen. Het is bijna niet normaal dat men in een park gaat lopen met een bijl in zijn handen. Men zal eerst hebben rondgelopen om te kijken wie er allemaal in het park aanwezig is. Daarna is men waarschijnlijk teruggelopen om de bijl op te halen. 

Opvallend is wel dat omwonenden klagen over hangjongeren in het park, die overlast veroorzaken. Enkele maanden geleden is duidelijk geworden dat de gemeente het park wil veranderen in een sportpark. Volgens omwonenden zou dit juist meer overlast met zich meebrengen. 

De eigenaar van het park – de gemeente Hardenberg – gaat de vernielde bomen in de komende dagen opruimen, maar is zeker op zoek naar de ‘stoere persoon met de bijl’. De sociale media spreken over het voorval ook boekdelen en veelal wordt opgeroepen om een strengere handhaving. In het park zijn ook regelmatig glasscherven op de grond te vinden. 

RTV Oost kwam op 13 oktober 2014 ook al met een bericht dat opnieuw bomen waren vernield in Dedemsvaart. Het bleek toen dat 4 bomen bij de recreatieplas aan het Kotermeer waren omgezaagd. Tevens was in het artikel te lezen dat in 2013 ook een boom was vernield bij de skatebaan. En een paar jaar daarvoor werden in het toen nieuw aangelegde park in de wijk Kotermeerstal bomen vernield.  

Gemeld werd toen dat veel bewoners totaal niets snappen van dit soort vernielacties en ze hebben zich toen ook al afgevraagd wat deze boomvandalen bezielt. In het artikel van 2014 werd gesproken over het sluiten van het recreatieterrein om het vandalisme te stoppen. In die tijd werd aangegeven dat de gemeente, de politie en Plaatselijk Belang Dedemsvaart met elkaar in gesprek zouden gaan om te kijken wat mogelijk is.  De uitslag van het gesprek is nog niet teruggevonden. 

De gemeente Hardenberg heeft op 14 juni laten weten dat de Boomdeeldagen er weer aankomen. Tijdens deze dagen kunnen inwoners van de gemeente goedkoper bomen en planten kopen. De gemeente gaat samen met de provincie Overijssel en Landschap Overijssel in de komende winter bomen en planten uitdelen. Tegen een kwart van de kosten kan men dan een boom of planten krijgen. De rest van de kosten worden betaald door de 3 samenwerkende partijen. 

(Bronnen: De Stentor, KNVVN, RTV Oost, Gemeente Hardenberg, Plaatselijk Belang Dedemsvaart) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 26.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights