Hemelboom (© WikimediaImages via Pixabay)

RHEDEN – Enkele dagen geleden heeft de gemeente Rheden een artikel geplaatst over ‘Bestrijding van de Hemelboom’. Volgens Rheden worden andere soorten verdrongen door de snelle groei van de Hemelboom. De wortels van de boom reiken ver en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken. Daarom wil Rheden de Hemelboom bestrijden, samen met de inwoners van de gemeente. 

Flinke boom 
Volgens de site van Flora van Nederland is de Hemelboom (Ailanthus altissima) een boom die zeker tot 25 meter hoog kan worden. Daarom wordt deze boom ook vaak gebruikt als stadsboom of als boom in het park. Hij kan goed gebruikt worden in drukke straten.
De boom heeft een slanke stam en kan zeker tot 25 a 30 meter hoog worden. Normaal gesproken heeft de boom weinig vertakkingen, die tevens ook naar boven groeien. Volgens gegevens zou de Hemelboom met de grote bladeren veel luchtverontreinigende stoffen uit de atmosfeer halen. Daardoor is het een ideale stadsboom. Maar de Hemelboom kan een bedreiging vormen voor de inheemse biodiversiteit. 

Gemeente Rheden 
De gemeentelijke site geeft aan dat jonge bomen zich vaak tussen bestrating en muren kunnen vestigen, waarna ze met de wortels deze plaatsen kunnen ontwrichten. Tevens kan door het uitgebreide wortelstelsel de boom schade toebrengen aan rioleringen en andere leidingen, aan funderingen en aan het wegdek. 

Tevens laat de site van Rheden weten dat er gifstoffen zitten in de bast en het blad van de Hemelboom. Maar er zijn ook kwekers die melden dat de boom normaal gesproken niet giftig is voor mensen. 
Rheden is van mening dat de stoffen het gedrag, de gezondheid en de groei van andere bomen en dieren belemmeren. Daarnaast geeft men aan dat bladeren en bloemen een allergische reactie van de huid kunnen geven, net als de pollen. 

De site van de Boominspecteurs heeft laten weten dat sinds augustus 2019 de Hemelboom op de Unielijst Invasieve Exoten staat. Dit houdt in dat de boom als een schadelijke exotische soort beschouwd wordt en dat bezit, handel, kweek en transport én import in Europa verboden zijn. De Hemelboom werd in Nederland vooral aangeplant vanwege de sierwaarde. Tevens heeft de boom positieve eigenschappen als tolerantie voor arme gronden, droogte en luchtvervuiling. Maar tevens wordt gemeld dat sinds 1996 steeds meer zaailingen worden aangetroffen in de natuur. Hierbij moet men denken aan bermen van snelwegen en rivieroevers.  

De gemeente Rheden heeft laten weten dat de boom wel 1 meter per jaar kan groeien. Tevens zouden spruiten uit afgezaagde grote bomen het eerste jaar wel 4 meter hoog worden. De boom kan heel goed zijn weg vinden door kleine doorgangen. Hierbij valt te denken aan barsten van de fundering van huizen en gaten en barsten in het wegdek. Verspreiding kan plaatsvinden via zaadverspreiding en worteluitlopers. Volgens de gemeente kan uit een klein stukje stengel of wortel makkelijk en snel een nieuwe plant ontstaan. Er ontstaan nieuwe scheuten op de wortels van de bomen, waardoor de boom zich in feite steeds verder verspreidt van de moederboom. 

Tevens is de gemeente van mening dat de boom zich niet mag vermeerderen. Door het verwijderen van de gehele boom kan verspreiding worden voorkomen. Hiervoor worden de Hemelbomen op een aantal locaties gekapt en de wortels uitgegraven. Daarna volgt er controle of de boom nog terugkomt. Het gaat er om de Hemelbomen compleet te verwijderen, maar hier en daar kan het voorkomen dat andere struiken en bomen meegenomen worden.

Inwoners van de gemeente worden opgeroepen om Hemelbomen in de tuin direct te verwijderen, met wortel en al. Als men dit regelmatig doet, zal de boom uitgeput raken. Na verwijdering wordt het afval verwijderd middels de grijze container. Zeker niet in de groene container, daar elke scheut van de plant, na compostering, weer een nieuwe boom kan gaan vormen.  

(Bronnen: Flora van Nederland, Gemeente Rheden, Van den Berk Boomkwekerijen, De Boominspecteurs) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 25.06.2024) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights