Waterfles (© pixabay)

De leerlingen Gideon, Simcha, Norah, Joël, Noah, Gerianne, Maarten en Lisa van basisschool De Helmstok zijn hartstikke trots. Ze hebben het idee voor een watertappunt bij de school ingediend bij de kindermotiemarkt en het idee is ook geaccepteerd. De reactie van de raad was zo positief dat ook andere scholen in Lelystad een watertappunt kunnen aanvragen. 

Water is gezond
 
Het watertappunt bij de De Helmstok in de Waterwijk is op maandag 10 juni officieel in gebruik genomen. Het systeem is vrij eenvoudig, daar de kinderen gewoon een flesje of bidon op de houder bij de kraan zetten, op de knop drukken, waarna er fris water uitkomt. 

Het water is gezond en er zit geen suiker in. Belangrijk is dat de kinderen in de zomer altijd buiten kunnen spelen en daar past het watertappunt goed bij. Want als men naar huis gaat omdat men dorst heeft, is de verleiding groot om binnen te blijven en te gamen. 

Meer watertappunten 
Gideon, Simcha, Norah, Joël. Noah, Gerianne, Maarten en Lisa zijn lid van de leerlingenraad van De Helmstok. In oktober 2023 hebben ze het voorstel ingediend voor het plaatsen van watertappunten. 

De raad heeft een regeling gemaakt voor een watertappunt voor basisscholen, waarbij de gemeente het watertappunt en de aansluitkosten betaalt. Daarnaast betaalt de school de waterrekening. 

Tevens zijn er nog een beperkt aantal watertappunten beschikbaar. Indien er interesse is bij de basisscholen, kunnen ze zich melden op de site Jogg Lelystad. Water drinken is op de scholen een belangrijk thema.   

Water drinken 
Vanaf de kleuterklas wordt aandacht geschonken aan gezond eten en drinken. Hierbij wil men aandacht geven aan het feit dat water drinken op school normaal wordt. Op De Helmstok staat in elke klas een mand met waterflessen en woensdag is dé waterdrinkdag. 

Daarnaast besteedt de school extra aandacht aan het thema. Elke klas kan dat op haar eigen manier doen. Hierbij valt te denken aan het voeren van een gesprek, het vullen van een drankenbord en bespreken en het zingen van een lied over water. 

Gezond en duurzaam 
Voor de leerlingenraad van De Helmstok is het van belang dat de school een gezonde en duurzame school is. Er is onderzoek gedaan naar zuurstof in de klas, er is een initiatief genomen voor kweekbakken en tomaten en aardbeien. 

Tevens is er aandacht besteed aan het inzamelen van elektronisch afval. Op dit moment is men bezig met het maken van een bingospel voor thuis. Dit spel heeft natuurlijk aandacht voor het water drinken.  

De school is blij met zo’n actief en enthousiaste leerlingenraad. Op de school leren de kinderen met elkaar te overleggen, dingen te organiseren, verantwoordelijkheid te nemen en omzien naar elkaar. 

Dit gebeurt onder begeleiding van een ouder. Daarbij komt dat het motto van De Helmstok samen geloven, groeien en genieten is. In dit plaatje past het stimuleren van water drinken heel goed bij. 

(Bronnen: Gemeente Lelystad, JOGG Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights