Brandweerman (© Military_Material via Pixabay)

RIJENS NIEUWS – De gemeentelijke site van de gemeente Gilze en Rijen gaf deze week aan dat het ministerie van Defensie uitleg geeft over de verontreiniging van 12 defensieterreinen met PFAS. Volgens het gemeentelijke artikel zou de verontreiniging in de week van 12 juni in het nieuws zijn gekomen. 

PFAS-verontreiniging 
Het heeft even geduurd maar de gemeente Gilze en Rijen komt nu met een bericht op haar site, wat in feite de tekst is van datgene wat Defensie aandraagt. Echter Defensie heeft reeds in 2013 al aangegeven dat er verontreiniging met PFOS op vliegbasis Gilze en Rijen zat. Het was zelfs vastgelegd in een rapport van Defensie dat er een verhoogde concentratie PFOS is aangetoond in de omgeving van de oefenplaats van de brandweer. En de verontreiniging was aangetoond zowel in de vaste grond als in het grondwater.  

De site van de gemeente geeft aan dat de PFAS-verontreiniging in grond en water op de vliegbasis binnen de hekken van de vliegbasis zit. Daarnaast zou de verontreiniging afkomstig zijn van PFAS-houdend blusschuim, dat volgens gegevens sinds 2006 niet meer wordt gebruikt. Daarnaast wordt gemeld dat de verontreiniging op dit moment geen gevolgen heeft voor de omgeving van de vliegbasis. Uit onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is voor de drinkwaterwinning. 

Omroep Brabant heeft gemeld dat tot minimaal begin jaren ‘70 er een speciale plaats was op de vliegbasis waar geoefend werd met het blussen van kerosinebranden. In 2022 zou in het blusschuim PFOS zijn aangetoond. Dit is toen ook gemeld aan de gemeente en uit onderzoek is gebleken dat de verontreiniging zich op en onder de vliegbasis bevond. 
Volgens hetzelfde artikel van Omroep Brabant zou in 2022 in de Aalstraatselei (een beekje) door het waterschap Brabantse Delta een verhoogde waarde van PFAS zijn gevonden. Deze verontreiniging was 3 maal de norm, echter volgens het waterschap was er geen reden om “ …  de alarmbel te luiden …
De beek loopt langs Hulten en de vliegbasis en loopt via Gilze naar bijna Alphen. 

Of de PFAS afkomstig is van de vliegbasis weet het waterschap niet, daar het niet is onderzocht. Daarentegen is men wel van mening dat er geen sloten of beken van de vliegbasis zijn die rechtstreeks afwateren in de beek. Daarnaast heeft demissionair staatssecretaris Van der Maat gemeld dat er nogal wat Defensieterreinen verontreinigd zijn. Tevens zit PFOS in grondwater en het baggerslib en dus nu ook in oppervlaktewater. 

In het artikel van de gemeente Gilze en Rijen wordt aangegeven dat er geen gevaar is voor de drinkwaterwinning en dat het de komende 10 jaar gemonitord wordt. Daarnaast zouden er nog geen actieve saneringstechnieken in gebruik zijn, om ook de bron van de verontreiniging te kunnen aanpakken. Defensie heeft aangegeven dat ze een saneringsplan zal opstellen, zodra de saneringstechniek(en) aanwezig is. Men geeft nog wel aan dat PFAS in relatie met de volksgezondheid nog ‘geen open boek’ is. Er wordt daarnaast verwezen dat de stof overal ter wereld aangetroffen wordt en wordt gebruikt.  

Defensie wil naar PFAS-vrije producten, alleen de verplichting dat dit soort stoffen niet meer gebruikt mag worden, gaat pas in 2025 in. Dus de producten zouden nog gebruikt kunnen worden, waarbij de verontreiniging ook groter kan worden. 

De gemeente Gilze en Rijen eist dat de verontreiniging binnen de hekken van Defensie blijft. Dit is zeer moeilijk te garanderen, zeker als de verontreiniging in grondwater en oppervlaktewater terecht is gekomen.  

(Bronnen: Defensie, Gemeente Gilze en Rijen, gilze-en-rijen.nieuws.nl, PFAS oplossingen, Wikipedia, Omroep Brabant, Rescue Zeeland, KMSL-BOTC, Waterschap Brabantse Delta) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.06.2024

2 gedachte over “Defensie geeft uitleg over PFAS-verontreiniging vliegbasis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights