Al-Awfa Hospital Gaza (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Maandag 24.06.2024    
UN-update: 70% van het gezondheidszorgsysteem in Gaza vernietigd

Volgens het laatste rapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken voor de Bezette Palestijnse Gebieden:

  • Het gezondheidszorgsysteem in Gaza heeft 70 procent van zijn beddencapaciteit verloren, meldt het ministerie van Volksgezondheid, terwijl de inspanningen doorgaan om vitale medische diensten in het noorden van Gaza te herstellen
  • De hoeveelheid medische voorraden die Gaza binnenkomen is onvoldoende om de gezondheidszorg te ondersteunen en alle medische evacuaties buiten Gaza blijven stopgezet, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie
  • Volgens het Palestijnse Ministerie van Onderwijs kunnen ongeveer 39.000 middelbare scholieren in Gaza dit jaar geen examens afleggen voor het algemeen secundair onderwijs
  • Door vrouwen geleide organisaties worden geconfronteerd met enorme operationele, veiligheids- en financieringsproblemen, meldt UN Women

Leger executeert twee Palestijnen in Qalqilya

Israëlische troepen hebben vrijdag twee Palestijnse jonge mannen gedood in de stad Qalqilya, in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank.
De Algemene Autoriteit voor Burgerzaken informeerde het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid dat soldaten Mahmoud Hassan Abdel Rahman Zaid, 28, en Ihab Abdel Karim Musa Abu Hamed, 29, hadden gedood nadat ze met scherp hadden geschoten.
Mediabronnen zeiden dat vrijdagmiddag een speciale undercover Israëlische eenheid de stad Qalqilya infiltreerde, gevolgd door militaire versterkingen.
Israëlische speciale troepen openden het vuur met scherpe munitie op een voertuig, schoten twee jonge mannen neer en zorgden ervoor dat het voertuig tegen een commerciële winkel in het stadscentrum botste.

Palestijns kind (12) sterft aan eerdere verwondingen in Ramallah

Een Palestijns kind bezweek zaterdag als gevolg van kritieke verwondingen die hij opliep als gevolg van de recente aanval van Israëlische troepen op de stad Ramallah, op de centraal bezette West Bank.
Volgens het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid is het 12-jarige kind, Mohammad Murad Ahmad Hoshiya, vanochtend overleden aan schotwonden die hem door Israëlische troepen waren toegebracht tijdens een militaire invasie in de stad Ramallah.
Volgens mediabronnen hebben de bezettingstroepen het kind Hoshiya met scherpe munitie in het hoofd geschoten, waardoor hij ernstig gewond raakte tijdens een aanval op de stad Ramallah op 15 juni 2024.

Soldaten vallen vier Palestijnen aan, ontvoeren één, in Hebron

Vrijdag hebben de bezettingstroepen vier Palestijnen aangevallen, waaronder een zieke oudere man, en er één ontvoerd in het gouvernement Hebron op de zuidelijke West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen vrijdagavond verschillende wijken in de stad Hebron bestormden en de jongeman, Amir Arif Jaber, 19, uit zijn huis ontvoerden.
Bronnen voegden eraan toe dat soldaten drie jonge mannen op brute wijze hebben aangevallen, waarbij ze verschillende kneuzingen hebben veroorzaakt, en dat ze hersenschudding granaten hebben afgevuurd op de huizen van burgers in de stad.

Leger schiet 5 Palestijnen neer, bindt er één vast aan de motorkap van Jeep en ontvoert 6 Palestijnen

Vrijdag en zaterdag schoten Israëlische troepen vijf Palestijnse jonge mannen neer en ontvoerden twee van de gewonde jonge mannen nadat ze een van hen op de motorkap van hun jeep hadden vastgebonden, hem als menselijk schild gebruikten, en ontvoerden vier andere Palestijnen in het noordelijke gouvernement van de West Bank. van Jenin.
Zaterdagochtend schoten de bezettingstroepen twee Palestijnse jonge mannen neer en ontvoerden een van hen bij de militaire wegversperring “Dotan”, ten zuidwesten van Jenin in het noorden van de West Bank.
Mediabronnen zeiden dat Israëlische soldaten die bij de militaire wegversperring waren gestationeerd het vuur openden met scherpe kogels op twee jonge mannen, waarbij ze één in de buik en één in de dij schoten.

Soldaten schieten een Palestijn neer in Tulkarm

Zaterdagavond schoten Israëlische soldaten een jonge Palestijnse man neer nabij de militaire wegversperring van Jabara, ten zuiden van Tulkarm in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank.
Raed Yassin, het hoofd van de Spoedeisende Hulp van het Tulkarm-kantoor van de Palestinian Red Crescent Society (PRCS), zei dat de medici de gewonde Palestijn (47) met spoed naar het Thabet Thabet-ziekenhuis in de stad hebben gebracht, nadat de soldaten hem in zijn dij hadden geschoten.
Yassin voegde eraan toe dat de medici ook veel Palestijnen behandelden voor de gevolgen van het inademen van traangas nadat de soldaten veel gasbommen hadden afgevuurd op Palestijnse auto’s die bij de wegversperring stonden te wachten.
De aanvallen vonden plaats nadat het leger veel militaire jeeps in het gebied had ingezet en gasbommen en hersenschudding granaten had afgevuurd om de Palestijnen te dwingen te vertrekken.

Leger schiet zes Palestijnen neer in de buurt van Jeruzalem

Zaterdagavond schoten Israëlische soldaten zes jonge Palestijnse mannen met scherp neer nabij de illegale annexatiemuur in de stad Ar-Ram, ten noorden van de bezette Palestijnse hoofdstad Jeruzalem, op de West Bank.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten het vuur openden op veel Palestijnen in de buurt van de muur, waarbij zes mensen gewond raakten die naar een Palestijns ziekenhuis werden overgebracht.
De bronnen voegden eraan toe dat de soldaten ook veel gasbommen en hersenschudding granaten hadden afgevuurd op Palestijnse huizen in de buurt van de illegale muur.
In gerelateerd nieuws heeft het leger zijn beperkingen rond dorpen en steden, ten westen van Salfit op de centrale West Bank, geïntensiveerd en veel militaire wegversperringen geïnstalleerd.

Israëlische troepen schieten een Palestijns kind neer in Nablus

Israëlische troepen schoten zondag een Palestijns kind neer in de stad Nablus in het noorden van de West Bank, en bestormden andere gebieden in het gouvernement.
Zondagmiddag vielen bezettingssoldaten de stad Nablus binnen, wat leidde tot protesten onder lokale Palestijnse jongeren.
Mediabronnen zeiden dat soldaten het vuur openden met scherpe kogels, traangas flessen en hersenschudding granaten op burgers en hun huizen.
Volgens de Palestinian Red Crescent Society (PRCS) schoten soldaten een 15-jarig kind met scherpe munitie in de hand; hij werd voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Dag 263: “Israëlische raketten doden en verwonden tientallen mensen in Gaza”

Op maandag, dag 263 van de aanhoudende genocide, ging het Israëlische leger door met het bombarderen en beschieten van verschillende delen van de Gazastrook, waarbij tientallen Palestijnen, waaronder kinderen en vrouwen, in verschillende delen van de kustenclave omkwamen en gewond raakten.
Medische bronnen in het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia, in het noorden van Gaza, zeiden dat een kind stierf van de honger, wat het aantal kinderen dat sinds oktober stierf als gevolg van soortgelijke omstandigheden op 30 brengt.
De bronnen voegden eraan toe dat tientallen kinderen elke dag naar de medische faciliteit worden overgebracht, waar basisvoorzieningen, voedsel en water ontbreken, en lijden aan ernstige ondervoeding.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 24.06.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights