Dr Iyad Ahmed Muhammad al-Rantisi_1 (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Vrijdag 21.06.2024     
WAFA: Het lot van de Palestijnse dokter Iyad al-Rantisi is nog onbekend

De Detainees and Ex-Detainees Affairs Commission en de Palestinian Prisoner Society (PPS) zeiden: “Zij, als Palestijnse autoriteiten gespecialiseerd in gevangenenzaken, hebben geen bevestiging van het nieuws over de dood van de gedetineerde, Dr. Iyad Ahmed Muhammad al-Rantisi, 53, uit Gaza.”
Ze zeiden gezamenlijk in een verklaring: “Ook is zijn familie tot op de dag van vandaag niet geïnformeerd over het lot van hun zoon, die sinds 10 november 2023 vastzit.”
Volgens de familie van Dr. al-Rantisi had hun zoon, vader van drie kinderen en hoofd van de kraamafdeling van het Kamal Adwan Ziekenhuis, vóór zijn detentie geen ziektes of gezondheidsproblemen.

Israëlische strijdkrachten doden een Palestijn in de buurt van Bethlehem

Dinsdagavond schoten Israëlische troepen een Palestijnse man dood in de stad Beit Fajar, ten zuidwesten van Bethlehem, op de zuidelijke West Bank.
Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat de Algemene Autoriteit voor Burgerzaken haar op de hoogte had gebracht van de dood van de burger, Bilal Adel Abdul Fattah Bellu, 39, nadat hij door het bezettingsleger met scherpe munitie was neergeschoten.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen de stad eerder op de avond waren binnengevallen, dat soldaten het vuur openden met scherpe kogels, waarbij de Palestijnse man werd neergeschoten en gewond, terwijl er geen sprake was van protesten.

Leger doodt een Palestijns kind in Qalqilya

Israëlische troepen hebben donderdag een Palestijns kind doodgeschoten na de bestorming van de stad Qalqilya in het noordwesten van de West Bank.
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat het kind, Naeem Abdullah Naeem Samha, 15, werd neergeschoten en gedood door Israëlische soldaten in de stad Qalqilya.
Mediabronnen zeiden dat bezettingstroepen donderdagmiddag het oostelijke deel van de stad Qalqilya binnenvielen, wat tot protesten leidde.
Bronnen voegden eraan toe dat soldaten de huizen van verschillende burgers en commerciële winkels binnenvielen, wat leidde tot protesten onder lokale Palestijnen.

Israëlische troepen schieten een Palestijn neer en ontvoeren er vier in Ramallah

Israëlische troepen schoten vrijdagavond en zaterdagochtend een Palestijnse jongeman neer en ontvoerden vier anderen in het centrale gouvernement Ramallah op de West Bank.
Vrijdag vóór zonsopgang schoten de bezettingstroepen een Palestijnse jongen neer in het vluchtelingenkamp Qaddura in de centrale stad Ramallah op de West Bank.
Mediabronnen zeiden dat soldaten een Palestijnse jongeman met scherpe munitie in de dij hadden geschoten, waarna het ambulancepersoneel hem niet kon bereiken.
Ambulancepersoneel vervoerde de gewonde jongeman vervolgens naar het Palestine Medical Complex in Ramallah.

Leger schiet zes Palestijnen neer en verwondt anderen op de West Bank 

Israëlische troepen hebben woensdag in verschillende regio’s van de bezette West Bank zes Palestijnen, waaronder twee kinderen, neergeschoten en anderen de giftige gevolgen van het inademen van traangas laten ondergaan.
Woensdag vóór zonsopgang vielen Israëlische troepen de stad Qalqilya binnen, in het noordwestelijke deel van de bezette West Bank, wat leidde tot protesten onder Palestijnse jongeren.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen het vuur openden met scherpe kogels, hersenschudding granaten en traangasflessen, waarbij twee burgers werden neergeschoten, waaronder een kind.
Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) schoten soldaten een 17-jarig kind in de knie en een 19-jarige in de schouder, beide met scherpe munitie; ze werden voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Leger ontvoert 34 Palestijnen, een internationale activist, op de West Bank 

Israëlische troepen hebben woensdag ten minste vierendertig Palestijnen ontvoerd, waaronder voormalige gevangenen en kinderen, naast een internationale activist, tijdens verschillende invallen in verschillende regio’s van de bezette West Bank.
Bezettingstroepen bestormden het dorp Jayyus, ten oosten van Qalqilya in het noordwestelijke deel van de West Bank, en ontvoerden acht Palestijnen.
Mediabronnen zeiden dat soldaten de burgers, Ahmad Al-Khatib, Karam Bayda, Ammar Shamasneh, Osama Abu Saada, Kamel Al-Khatib, Musab Jamal, Sabri Bayda en Ahmad Ihab, hadden ontvoerd.
In de ochtend bestormde het leger de steden Al-Yamoun en Ya’bad, ten noordwesten en westen van Jenin op de noordelijke West Bank, en ontvoerde een Palestijnse jongeman.

Dag 259: “Israëlische strijdkrachten zetten de aanval op burgers in Gaza voort”

Op vrijdag, dag 259 van de Israëlische agressie tegen de gehele burgerbevolking van de Gazastrook, werd vóór zonsopgang een aantal Palestijnen gedood en raakte velen gewond bij Israëlische bezettingsbombardementen die zich richtten op verschillende delen van de Gazastrook.
In de stad Khan Yunis, ten zuiden van de Gazastrook, werden de burgers Yassin Muhammad al-Amour, Mahmoud Adel al-Najjar en zijn zoon Adel vermoord in het al-Fukhari-gebied, ten oosten van de stad, en hun lichamen werden overgebracht naar het Europese Gaza-ziekenhuis.
Een aantal Palestijnen raakte ook gewond bij bezettingsaanvallen op twee huizen in de wijken Al-Tuffah en Al-Shujaiya, ten oosten van Gaza-Stad, en werden vervolgens overgebracht naar het Baptisten Ziekenhuis in de stad.

Dag 258 Update: “Minstens 40 doden, inclusief kinderen, terwijl Israëlische luchtaanvallen voortduren”

Donderdagavond werden de wijk Al-Zaytoun en verschillende wijken in Gaza-Stad onderworpen aan een reeks Israëlische invallen, waarbij een aantal doden en gewonden vielen.
Israëlische bezettingsvliegtuigen lieten een raket vallen op een huis in Gaza-Stad, waarbij acht Palestijnen om het leven kwamen.
Een correspondent van persbureau Wafa meldde dat acht Palestijnen werden gedood en anderen gewond raakten bij een aanval van de Israëlische bezettingsluchtmacht op een huis in de wijk Al-Zaytoun, ten zuidoosten van Gaza-Stad. Ze werden overgebracht naar het Nationaal Arabisch “Al-Baptist” Ziekenhuis in de stad.
Een aantal burgers raakte gewond in de buurt van het Al-Shifa Medisch Complex, ten westen van Gaza, nadat ze het doelwit waren van bezettingsdrones.

Dag 257 Update: “23 burgers gedood door Israëlische luchtaanvallen op woensdag”

Op woensdag, dag 257 van de Israëlische aanval op de gehele bevolking van 2,3 miljoen Palestijnen die in de grootste openluchtgevangenis ter wereld wonen: de Gazastrook, gingen Israëlische troepen door met het bombarderen en aanvallen van Palestijnse burgers over land, over zee en door de lucht.
Minstens elf Palestijnse burgers werden woensdagavond gedood en anderen raakten gewond bij een aanval gelanceerd door het Israëlische bezettingsvliegtuig ten oosten van Rafah, ten zuiden van de Gazastrook.
Een correspondent van persbureau Wafa meldde dat elf Palestijnen werden gedood en dertig anderen gewond raakten tijdens een aanval door het Israëlische bezettingsvliegtuig op een bijeenkomst van burgers in de Salah al-Din-straat, ten oosten van Rafah. De lichamen van de doden en gewonden werden vervoerd naar het Europese Gaza-ziekenhuis in de naburige stad Khan Yunis.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 21.06.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights