Reuzenberenklauwbestrijding Lelystad (© Landschapsbeheer Flevoland)

Het doel is dat er geen reuzenberenklauw mag voorkomen in het Tuindersbos. Dat heeft Petra Borsch, projectmedewerker bij Landschapsbeheer Flevoland, aangegeven, maar ze heeft het grootste vertrouwen erin dat dit mogelijk is. Indien er genoeg mensen de schouders eronder zetten, zal het moeten lukken.

Oproep voor meer vrijwilligers
Daarom roept Petra Borsch mensen op om als vrijwilliger mee aan de slag te gaan. Het gaat erom dat de reuzenberenklauw uitgestoken gaat worden. Op andere plaatsen in Lelystad is vorig jaar flink wat werk verricht. 

Aan dat werk van vorig jaar heeft men nu veel profijt. De vrijwilligers zijn vorig jaar een dag bezig geweest om een pad te maken naar de plaats waar men wilden gaan werken. Dit jaar was het in een half uur gelukt. 

Goed voor Tuindersbos 
Dit is hoopvol voor het Tuindersbos, maar wel als er genoeg mensen zich bezighouden net het verwijderen van de plant. De schouders moeten er weer onder gezet, naast het feit dat zo’n dag of avond ook nog gezellig kan zijn. 

Het is wel van groot belang dat men komt met een lange broek, lange mouwen en dichte schoenen. Petra Borsch heeft toegezegd dat zij zal zorgen voor het gereedschap, wat te drinken en de benodigde kennis. 

Op 2 juli wordt weer een volgende reuzenberenklauwavond georganiseerd, van 19.30 tot 21.30 uur. Aanmelden als vrijwilliger kan bij Petra Borsch via de mail borsch@landschapsbeheer.net . Meer informatie volgt na aanmelding en is te lezen op de site.  

De reuzenberenklauw 
De site van Wageningen University & Research (WUR) heeft aandacht besteed aan de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). In de informatie staat te lezen dat de plant veel overlast kan veroorzaken. 

Zo kan men zien dat de berenklauw inheemse plantensoorten verdringt én dat de plant stoffen bevat die bij beschadiging tot ernstige brandwonden kan leiden. De WUR geeft aan dat de reuzenberenklauw vooral voorkomt langs waterlopen, wegen en spoorwegen. 

Een beetje reuzenberenklauw kan al snel zo’n 3 tot 5 meter hoog worden. Kennisnetwerk Invasieve Exoten heeft laten weten dat de plant door heel Nederland wijdverspreid voorkomt, vooral in stedelijk gebied, aan de binnenduinrand en in kleigebieden. 

De reuzenberenklauw – volgens de site – heeft een voorkeur voor plaatsen met zon of lichte schaduw, liefst op voedselrijke en vochtige bodem. De plant kan de zomerdroogte die tijdelijk is, goed verdragen.  

(Bronnen: Landschapsbeheer Flevoland, WUR, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights