Bosvruchten (© Photo Mix via Pixabay)

Stichting Bultparkcomité heeft op haar site laten weten dat de gemeenteraad van Lelystad geld beschikbaar had gesteld – middels de motiemarkt van 2023 – voor een magazine waarin (vrijwel) alle eetbare planten in Lelystad beschreven worden. Men wilde een magazine samenstellen met een duidelijke foto van de plant en daarnaast recepten. 

Recepten van inwoners
De opzet was dat in het magazine niet zomaar recepten beschreven werden, maar recepten van de inwoners van Lelystad. Het doel van het magazine was om bewoners te laten zien wat er aan openbaar groen is in Lelystad. 

Daarnaast is het ook van belang dat men weet wat men met het groen kan doen. In de stad is nogal wat aangeplant dat eetbaar is en zeker ook in het Bultpark. Voorzitter van de Stichting Bultparkcomité, Peter Kouwenhoven, heeft de oproep gedaan voor de recepten. 

Lelystad op tafel 
Laatst is het magazine ‘Lelystad op tafel’ uitgebracht. Het is nog in een beperkte oplage van 500 stuks uitgekomen, maar men kan nu al lezen wat voor lekkers er te vinden is in de natuur van Lelystad. 

Volgens initiatiefnemer Peter Kouwenhoven is er nogal wat groen te vinden in de stad. In dit groen kan men bomen, struiken en andere planten vinden, waarvan de vruchten, de bloemen of de bladeren eetbaar zijn. 

Daarbij komt dan nog dat men het gewoon kan oogsten. Het magazine ‘Lelystad op tafel’ bevat kleurenfoto’s van de bomen en struiken. Op deze manier zijn ze goed herkenbaar. Dit is van groot belang als men wat wil oogsten. 

Bij het oogsten moet men misverstanden voorkomen, daar niet alles eetbaar is wat groeit en bloeit in het groen van de stad. Daarentegen is er nogal wat aangeplant, wat wél eetbaar is. En zegt nu zelf, wat is mooier om bramen, kersen, noten, aardbeien te plukken en thuis te gebruiken in een recept. 

Daarbij moet men wel onthouden dat er alleen gesproken wordt over het gemeentelijk groen. Particulier terrein met groen hoort er niet bij. Men kan het magazine gratis afhalen bij de Ekolander, in de bibliotheek, bij de Stadhuisbalie en bij De Stek en de Polderkol. 

(Bronnen: Bultpark Lelystad, Flevopost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights