Marker Wadden eiland (© Natuurmonumenten)

Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis hebben een natuurgebied gecreëerd in het hart van Nederland. Dit natuurgebied is de Marker Wadden wat moet zorgen voor het natuurherstel van het Markermeer. De groep natuureilanden zijn in feite ‘windwadden’, die ervoor moeten zorgen dat de natuur weer opleeft in het gebied.   

Midden in het Markermeer
De Marker Wadden zijn eilanden met natuurlijke oevers en paaiplaatsen en zijn gemaakt van zand, klein en slib uit het Markermeer. Het is een natuurparadijs voor vissen en vogels, maar het is zeker ook een recreatiegebied. 

Het natuurparadijs is ontstaan voor waterplanten, schelpdieren, vogels en vissen. In 1976 verdween de dynamiek in het Markermeer door de aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Het Markermeer werd een statisch meer, waardoor de natuurlijke balans verstoord raakte.  

Door de aanleg van de Marker Wadden werd het evenwicht weer in balans gebracht en keerde het leven onder water én boven water weer terug. Door nieuwe natuurlijke oevers en ondieptes wordt er voor gezorgd dat de natuur weer opbloeit.   

Boot naar Marker Wadden
Natuurliefhebbers kunnen de Marker Wadden bezoeken, door gebruik te maken van de veerdienst. In zo’n 3 kwartier staat men op het eiland, waarbij de boottocht al een belevenis is, maar zeker de ontdekkingstochten op de Marker Wadden. 

Dit vaarseizoen – lopende tot eind oktober – wordt er gevaren naar de Marker Wadden met de Nieuw Horizon. Het schip Nieuw Horizon heeft zowel binnen als buiten voldoende ruimte om iedere opvarende een eigen zitplaats aan te bieden. 

Tevens is het schip ook ingericht voor bezoekers met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Daarnaast is er een (invalide) toilet aan boord. De Nieuw Horizon vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad. 

Om mee te kunnen koopt men een retourkaartje voor één dagdeel met een vaste tijd voor de heen- en terugvaart. Zo’n drie kwartier is men op het water richting de Marker Wadden en men is ongeveer 3.5 uur op het eiland. Meer informatie is te vinden op de site van Natuurmonumenten.

(Bronnen: Natuurmonumenten, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights