Voetbal (© pixabay)

Woensdag 12 juni had de gemeenteraad Lelystad de Kinder-Ideeënmarkt georganiseerd. Op die middag konden de kinderen hun ingediende ideeën uitleggen aan de leden van de raad. Natuurlijk was er bij elk kind, groep of klas de hoop dat de raadsleden allemaal langs zouden komen om het idee op te pakken en ermee aan de slag te gaan.

Veel ideeën 
Volgens het ‘Boekje ingezonden ideeën Kinder-Ideeënmarkt 2024’ zijn er vanuit de kinderen (4 tot en met 12 jaar ) zo’n 26 ideeën aangemeld. Er is van alles binnengekomen, van knutselworkshops, sporten en hutten bouwen. Maar ook veel aanvragen voor speelplekken. 

Tevens veel aanvragen voor sportvelden. Dit heeft de raad de gedachte gegeven om het ‘Speelruimtebeleid’ nog eens te bekijken. De raadsleden gaan onderzoeken of er ideeën zijn die mogelijk gecombineerd kunnen worden.  

Tegengeluiden
Daarnaast komen ook tegengeluiden van de kant van de politiek, maar ook van de personen die de kinderen hebben geholpen. De fractie van de VVD heeft laten weten te willen stoppen met geld stoppen in de ideeën van bewoners. 

Bewoners die mee willen denken aan verbetering van de wijk. Zo blijkt tevens dat niet alle kraampjes door álle raadsleden zijn bezocht. Er zijn berichten binnengekomen dat bij bepaalde kraampjes maar één raadslid is geweest. 

Ook bij deze kraampjes lagen goede ideeën, zoals een voetbalveld of nog beter een Johan Cruyff Court. Dit is een klein voetbalveld van kunstgras, wat zo in een wijk gelegd kan worden. Ook de wijken met mensen met een kleinere beurs hebben kinderen die willen voetballen.  

Volgens de fractie van de VVD moet de gemeente stoppen met de motiemarkt en met de kindermotiemarkt. Dit wordt gezegd in het kader van de bezuinigingen, daar de jaarlijkse 2 ton niet verantwoord is volgens de VVD. Misschien eerst nog een vraag voor een Cruyff Court doen voor Lelystad Oost. 

Binnen 3 weken
Nadat de raad de winnaars van de verloting had bekendgemaakt, konden de meisjes van idee 8 (Workshop armbanden maken) met de prijs naar huis. Dit was een kinderfeestje bij Jump Square (waarde 125 euro).  Tevens konden alle kinderen genieten van een ijsje. 

Voordat de VVD een motie indient om te stoppen met de motiemarkt en zeker met de kindermotiemarkt, kunnen de kinderen binnen 3 weken een bericht krijgen van een raadslid over hun idee in deze ronde. 

De meest interessante ideeën en tevens ideeën die uitgevoerd kúnnen worden, zullen in de zomer uitgewerkt worden tot een motie, die in de raadsvergadering van 24 september in stemming wordt gebracht. Hierna kunnen de prijswinnaars aan de slag met de uitvoering van hun idee. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, Gemeenteraad Lelystad, Wikipedia, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.06.2024  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights