Wisent (© Andrzej Kułak via Pixabay)

Als er gesproken wordt over de grote grazers in de omgeving van Lelystad, wordt heel vaak gekeken naar de dieren in de Oostvaardersplassen. Maar ook Natuurpark Lelystad heeft haar eigen big five grote grazers. En dan gaat het om de Wisent, Przewalskipaard, Pater Davidshert, Eland en Edelhert. 

Een werkelijke beleving 
Het is een werkelijke beleving om deze dieren in het echt te zien. Men kan mee met een wagenexcursie, waarbij men langs de leefgebieden van de dieren wordt gereden. De excursies starten om 14.00 uur. Dit kan op zaterdag 6 juli en zaterdag 14 september. 

Het Flevo-landschap heeft laten weten dat het Natuurpark Lelystad de enige plek in Nederland is waar men elanden kan aantreffen. Men kan er ook zien dat de Pater Davidsherten graag zwemmen. 

Op een excursie wordt van alles verteld over de Big Five en over allerlei andere zaken. Onder meer dat het Flevo-landschap van groot belang is in het voortbestaan van wisenten in Europa. Tijdens de excursie probeert men alle dieren te laten zien, echter het ligt aan de dieren of ze dat ook willen. 

Wisentkalf geboren 
Enkele dagen geleden heet het Flevo-landschap laten weten dat het eerste Wisentkalf van dit jaar gespot was in Natuurpark Lelystad. Volgens de boswachters van de organisatie zien het kalf en de moeder er gezond uit. 

Volgens de gegevens loopt het Wisentkalf goed mee en drinkt goed bij de moeder. Het kalf van vorig jaar is het er niet helemaal mee eens, maar dat lost moeder Wisent goed op. Ze zorgt goed voor nieuwste aanwinst. 

Diverse diersoorten 
In Natuurpark Lelystad kan men – als men geluk heeft – diverse dieren tegenkomen, zoals met uitsterven bedreigde diersoorten. Hierbij moet men denken aan de Wisent (ofwel de Europese bizon), het Przewalskipaard, de otter en het Pater Davidshert. 

Natuurlijk zijn er ook minder bedreigde diersoorten te vinden, zoals de wilde zwijnen, edelherten en elanden. Gelukkig hebben de dieren de mogelijkheid om rond te kunnen lopen in grote gebieden. Het houdt wel in dat de bezoeker een verrekijker moet meenemen. 

Wisent
Samen met de Amerikaanse bizon is de Wisent de laatste overgebleven soorten bizons in de wereld. Het zijn de grootste nog levende landzoogdieren van Europa. Zo’n 100 jaar was de Wisent bijna uitgestorven, maar er zijn programma’s ter bescherming en fok opgezet. 

Hierbij werkt het Flevo-landschap mee, maar wereldwijd zijn er nog maar 5.500 dieren en is de Wisent nog steeds een bedreigde diersoort. Het Flevo-landschap werkt bijna 50 jaar aan het fokprogramma voor Wisenten. 

De eerste dieren kwamen in 1975 vanuit het Białowieża Nationaal Park in Polen naar Lelystad. Daarna is het Natuurpark Lelystad één van de fokstations voor de dieren geworden. 

(Bronnen: Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Het Flevo-landschap) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights