St Jansdal Lelystad (© Ziekenhuis St Jansdal)

Bestuurslid Arend Jan Poelarends heeft in de regionale media laten weten dat er in de nieuwbouw van het ziekenhuis St Jansdal in Lelystad meer operatieruimtes gaan komen. Tevens is aangegeven dat het huidige ziekenhuis te oud is en vervangen moet worden. De eerste bouwtekeningen schijnen openbaar gemaakt te zijn. 

Zorgcampus 
Een week eerder heeft de gemeente een persbericht over de ‘Uitgangspunten Ontwikkeling Zorgcampus’ uit laten gaan. Het college heeft ondertussen de uitgangspunten voor de ruimtelijke ontwikkeling van een zorgcampus vastgesteld. 

Hierna heeft het college de gemeenteraad gevraagd om de uitgangspunten en de ambities als basis te mogen gebruiken voor de verdere uitwerking. In de zorgcampus staat het nieuwe ziekenhuis centraal. 

Volgens het college zullen ook andere zorgvoorzieningen de krachten bundelen. Tevens zal de zorgcampus aan de Ziekenhuisweg komen in een groene parkachtige omgeving. Hierbij is ruimte voor onder meer zorggerelateerde woningen. 

Compacter en efficiënter 
Volgens de heer Poelarends zullen meer operaties – met name de planbare operaties – verplaatst worden van Harderwijk naar Lelystad. Door alle plannen kan men gaan bouwen aan een compacter en efficiënter gebouw. 

Bouwmanager Anita van der Haar sluit erbij aan, door te zeggen dat er nu een ziekenhuis is van 38.000 m2, waarin veel inefficiënte ruimten en loze gangen zijn. Al die ruimtes moeten verwarmd en schoongemaakt worden. 

Nieuwbouw 
Volgens de plannen komt er een nieuw gebouw van zo’n 15.000 m2 dat gebouwd wordt op de plaats waar nu de parkeerplaatsen van het ziekenhuis liggen. Maar het houdt wel in dat er geen volwaardig ziekenhuis meer gaat komen in Lelystad. 

Volgens Arend Jan Poelarends is dat in 2024 ook niet meer de bedoeling. Hij heeft gemeld dat “ … geen enkel ziekenhuis in Nederland een volwaardig ziekenhuis is … “ Het gaat er om dat de patiënt kan rekenen op volwaardige ziekenhuiszorg in de regio. 

Deze zorg kan dichtbij worden geboden, maar als dat niet kan, dan is het van belang dat het om de hoek wel beschikbaar is. De locaties Lelystad en Harderwijk van het ziekenhuis zullen samen de zorg voor de patiënten in de regio bieden.  

Zoals de planning er nu uitziet, zal de start van de nieuwbouw plaatsvinden in 2026. Dat betekent volgens deze schatting dat de eerste patiënten rond de zomer van 2028 in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Tenslotte wordt gemeld dat de nieuwbouw ongeveer 60 miljoen euro zal gaan kosten. 

(Bronnen: Omroep Gelderland, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights