Geveltuintje (© IVN Gelderland)

UTRECHT – De site Groene Ruimte kwam op 17 juni met het bericht dat de gemeente Utrecht de ambitie heeft om de groei van de stad te combineren met 700 hectare extra groen. Maar ondertussen is de hoeveelheid openbaar groen per huishouden in de afgelopen jaren juist gedaald. De gegevens komen van een onderzoek van de Rekenkamer Utrecht. 

Meer stenen in plaats van groen
De regionale media kwamen dezer dagen ook al met het bericht dat er in de stad Utrecht meer stenen zijn in plaats van groen. Het idee zou moeten zijn om geveltuintjes in de stad aan te leggen, om dit te verbeteren. Volgens een artikel in de media daalt het aantal vierkante meters groen in de stad Utrecht. Dit gebeurt ondanks dat ‘problemen’ als wateroverlast en hittestress eerder vragen om meer groen en minder stenen. Hierbij vraagt de schrijver van het artikel of geveltuinen een oplossing zouden kunnen zijn.  

Struikroven en groen redden 
Op 11 juni heeft juist de gemeente Utrecht, samen met Utrechtse woningcorporaties, Utrecht Natuurlijk en de Stichting Struikroven, het innovatieve en duurzame Roverspact getekend. Dit gebeurde op de Stadsboerderij Eilandsteede (Kanaleneiland).  
Roverspact staat voor een gezamenlijke inspanning om ‘Struikroven’ een integraal onderdeel te maken van alle aankomende sloop-, nieuwbouw- en renovatieprojecten in Utrecht, waar groen verloren dreigt te gaan. Door middel van Struikroven worden planten – die anders zouden verdwijnen door stedelijke ontwikkelingen – gered en op een andere plaats weer geplant.   

Het Struikroven wordt gedaan bij projecten waar groen moet wijken voor nieuwe bouw- of 
renovatieplannen. Buurtbewoners worden gemobiliseerd door Stichting Struikroven om op deze manier samen planten en struiken uit voor- en achtertuinen te redden voordat de woningen worden gesloopt of gerenoveerd. De geredde planten krijgen daarna een tweede leven in tuinen van buurtbewoners, op balkons, in boomspiegels of op schoolpleinen. 
Volgens wethouder van Groen & Dierenwelzijn, Linda Voortman, is het een prachtig en laagdrempelig initiatief om de stad steeds groener te maken. Tevens werkt het mee aan de verbinding tussen de mensen in wijken.  

Stichting Struikroven is van mening dat Struikroven de gemeenschapszin versterkt, daar groen verbindt. Tevens kan iedereen gratis meedoen. Ook managers in het vastgoed zijn blij met de structurele struikroofafspraak in het Riverspact. Struikroven heeft namelijk alleen maar voordelen, zoals groen dat behouden blijft, buurten worden en blijven groener, bewoners komen tot elkaar en bewoners kunnen zelf aan de slag in de eigen omgeving.    

De Roverstuin 
Op dit moment wordt door de gemeente Utrecht en de Stichting Struikroven de mogelijkheden van een Roverstuin onderzocht. Zo’n Roverstuin moet een tijdelijke opvangplek worden voor planten die mogelijk verloren zouden gaan bij stedelijke herinrichting. Deze Roverstuin zou dan moeten komen bij de Stadsboerderij Eilandsteede. Dit zou dan gebeuren in samenwerking met Utrecht Natuurlijk. Hier worden momenteel al zaailingen van bomen opgeslagen en uitgedeeld tijdens de jaarlijkse Meer Bomen Nu Utrecht actie.
Volgens de gemeentelijke site zet de gemeente Utrecht met het Roverspact en de toekomstige Roverstuin een belangrijke stap naar een duurzamere, groenere en meer verbonden stad. Op deze manier bouwt men aan een leefomgeving, waarin natuur en de gemeenschap hand in hand gaan.  

(Bronnen: AD, Groene Ruimte NIeuws, Gemeente Utrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights