Bomen omzagen (© hagenstaadt via Pixabay)

ARNHEM – Op de gemeentelijke site van Arnhem staat te lezen dat de rechter de gemeente in gelijk heeft gesteld in een zaak tegen een projectontwikkelaar die illegaal bomen heeft gekapt op grond van de gemeente. Tientallen historische bomen werden zonder vergunning gekapt op de stuwwal tussen Onderlangs en de Utrechtseweg in Arnhem. 

Schadevergoeding 
Volgens de gemeente moet de projectontwikkelaar de proceskosten van de gemeente en een schadevergoeding betalen. Alles bij elkaar zou dat een bedrag van meer dan 400.000 euro zijn wat aan de gemeente betaald moet worden. 

Op de stuwwal tussen Onderlangs en de Utrechtseweg stonden tientallen bomen. Hiervan zouden zo’n 3 jaar geleden tientallen (volgens de gemeente) / twintig (volgens de media) bomen illegaal zijn gekapt. De projectontwikkelaar wilde de bomen ‘kwijt’ om op die manier een vrij uitzicht te creëren voor een villa bovenop de stuwwal. In de villa komen luxe appartementen. Vanuit deze villa kon men de rivier niet zien, omdat de talud dicht was begroeid.  
Echter de bomen stonden niet op grond van de eigenaar, maar waren onderdeel van het gemeentelijk park, het Onderlangs. 

Volgens een artikel in de landelijke media zou de projectontwikkelaar een mondelinge toestemming hebben gekregen van een ambtenaar voor de kap. Tevens zou de ambtenaar hebben gemeld dat een kapvergunning niet nodig zou zijn. Dit was voor de rechtbank niet te bewijzen, waarna de rechter de uitspraak van een boete en de gemaakte kosten heeft gedaan. 

De gemeente – bij monde van wethouder Groen & Klimaatadaptatie Cathelijne Bouwkamp – laat weten tevreden te zijn met de uitspraak van de rechtbank. Tevreden omdat de rechter de gemeente compleet in het gelijk heeft gesteld. Volgens de wethouder gaat de gemeente over waar wel of niet bomen worden gekapt. En zeker als het gaat om bomen die staan op gemeentelijke grond. Daarnaast gaf de wethouder aan dat het gelijk van de rechter, ook een waarschuwing is aan projectontwikkelaars die het eigen belang verkiezen boven dat van de stad Arnhem. Volgens Cathelijne Bouwkamp is dit een waarschuwing van “ … Denk niet dat je dit kan doen en er mee weg kan komen …

Kenmerkende bomen 
Van de bomen die illegaal gekapt werden, waren er vele die kenmerkend waren voor de stuwwal. Op die plaats staan al eeuwen bomen en het gebied is in 1914 omgedoopt tot een park. Er zijn zelfs tientallen van deze bomen die de Slag om Arnhem hebben overleefd. Juist op de plaats waar hard is gevochten om de stad. Deze bomen zijn nu omgehakt. De gemeente Arnhem wil de schadevergoeding investeren in bomen en ander groen in de stad. 
De media weten te melden dat het gaat om eeuwenoude eiken en lindes.     

Een andere naam voor het Park Onderlangs is het Museumpark. Op de site van de gemeente is hier meer over te vinden (in de map Projecten). Daar wordt aangegeven dat de gemeente aan het herstel gaat werken van de illegale kap dat begin 2021 in een deel van het park heeft plaatsgevonden. Door de illegale kap is schade ontstaan aan de stuwwal. De steile helling wordt vastgehouden door de wortels van de bomen en de struiken. Aangezien er nogal wat gekapt is, kan er erosie ontstaan, waardoor de helling kan gaan schuiven

(Bronnen: De Gelderlander, RTL Nieuws, AD, Gemeente Arnhem)  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 18.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights