Paardenkastanje (© Hans via Pixabay)

ZAANSTAD – Een prachtige paardenkastanje is mogelijk de oudste boom van Westerwatering (een wijk van Zaanstad). De boom is aan het begin van deze eeuw meegekomen uit Purmerend met medewerkers van Achmea. De boom heeft zorg nodig en daar is inwoner Frank van Schagen mee bezig. 

Vertraging met nieuwbouw 
In juli 2023 was al in de lokale media te lezen dat onder meer de bouw van wooncomplex De Tijdgeest in Westerwatering vertraging heeft opgelopen. Dit kwam op dat moment door te hoge bouwkosten bij de ontwikkelaars. De gemeente Zaanstad heeft toen getracht de bouw vlot te trekken om de bouw nog in 2023 te starten. 

Maar ook dit jaar is de bouw nog niet gestart en heeft nog steeds te maken met vertraging. Het pand van Achmea, waar men wil gaan bouwen, is ondertussen gesloopt. Men kan zelfs in en rond de fundering een prachtig natuurgebiedje ontdekken. 

Paardenkastanje 
Het personeel van Achmea – toen nog PWZ geheten – was behoorlijk gehecht aan de boom, waarom heen bankjes stonden. De verhuizing van de boom van Purmerend naar de wijk Westerwaring was vrij prijzig, daar het toen al een flinke boom was. 

In de documenten van de gemeenteraad van Zaanstad is niet zoveel te vinden over de nieuwbouw, maar zeker niet over de paardenkastanje. Daarnaast is er wel een rapport ‘Programma Vergroening 2023, Voortgangsrapportage voorjaar 2024’. 

In het programma wordt gemeld dat de doelstelling van de gemeente is om een deel van de verhardingen in de gemeente om te zetten naar groen of waterdoorlatende verhardingen (grastegels). Elk jaar wil de gemeente minimaal 10.000 m2 omvormen. 

Voor 2026 is de ambitie dat 15.000 m2 aan oppervlakte wordt omgevormd. Nogmaals, over de paardenkastanje is niets te vinden in het rapport. Wel geeft de gemeente een stukje aan over groenadoptie in de gemeente. 

Volgens de gemeente is groenadoptie het vrijwillig onderhouden van een boomtuintje in een boomspiegel of een stukje groen in de buurt. Zaanstad is voorstander van groenadoptie, daar dit de betrokkenheid van bewoners met hun leefomgeving vergroot. 

Daarnaast krijgt de inrichting van de openbare ruimte meer variatie. Natuurlijk – zegt de gemeente – zijn er spelregels en is er zelfs sprake van een overeenkomst. De paardenkastanje zou zo’n project kunnen zijn. 

Volgens gegevens in de media is het al weer een tijdje stil rond de bouw van De Tijdgeest en dit is goed te noemen voor de paardenkastanje, maar hoe lang zal de boom het nog volhouden. 

De vraag is of de bouwvakkers voorzichtig met de boom zullen zijn. Eerlijk gezegd zijn hier twijfels over. Volgens Frank van Schagen zou de boom een tweede keer verhuizen niet meer overleven, daar de boom bloedingsziekte heeft. Maar met Groene Mantelzorg kan de boom nog een aantal jaren genieten van zijn plaatsje in de stad.   

(Bronnen: GROENzaans (Facebook), zaanstad.nieuws.nl, Gemeenteraad Gemeente Zaanstad, De Orkaan, Belangenvereniging Westerwatering en Westerspoor) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights