Wethouder Kruis in Bultpark (© Sjaak Kruis)

In het Bultpark in Lelystad heeft woensdagmiddag 5 juni wethouder Sjaak Kruis een monument onthuld. In eerste instantie zou het bestuur afzien van het onthullen van het monument, daar de eerste boom al binnen enkele dagen was vernield. Tevens werden toen nog 4 andere bomen vernield.

Onthulling van een monument 
Maar het bestuur is er op teruggekomen en zodoende kon de wethouder woensdagmiddag het monument onthullen. Het bestuur van de Stichting Bultparkcomité heeft namelijk besloten niet te buigen voor vandalisme. 

En dit is terecht. Een park is een plaats waar iedereen kan rondlopen en genieten van de omgeving, maar men gaat niets vernielen waar vrijwilligers dagelijks mee bezig zijn. Ook niet maakt men rotzooi in het park, men gooit de lege bierflesjes niet op de grond, maar men ruimt de gemaakte rotzooi zelf op.  

Het monument is een appelboom die geplant is bij de hoofdingang van het Bultpark. Op de boom heeft wethouder Sjaak Kruis een bordje op een paaltje bij de appelboom geschroefd. Het monument is geïnspireerd door de tragische dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

Vrijheid van Meningsuiting 
De boom als monument is bedoeld om mensen uit te nodigen met elkaar in gesprek te gaan, zeker over moeilijke onderwerpen. Sjaak Kruis liet horen dat de vrijheid van meningsuiting een recht is dat wereldwijd onder druk staat, ook in Nederland.

De opzet van het monument, een boom met daaromheen 5 groen geschilderde bankjes, is het symbool voor hoop en de noodzaak om dagelijks bezig te zijn met de bescherming van de vrijheden die we hebben als mens.  

Peter Kouwenhoven – de initiatiefnemer – heeft laten weten dat de keuze voor de Elstar-appelboom en de groene bankjes is voortgekomen uit de wens om nooit op te geven, ondanks de uitdagingen, zoals de vele vernielingen in het Bultpark. Ga in gesprek met elkaar, maar verniel niets.  

Geniet van het Bultpark 
Eerder deze week was er het artikel  “Loop eens door een park, bijvoorbeeld Het Bultpark”. Men kan natuurlijk via de hoofdingang het Bultpark naar binnen lopen, maar men kan ook via een andere kant naar binnen, zoals via de ingang bij bushalte Gondel Noord. 

Als men hier naar binnenloopt, komt men onmiddellijk in een andere omgeving. Niet meer de drukke stad, maar de rust van de natuur met mensen die netjes gedag zeggen, de geur van net gemaaid gras. het geluid van dieren in de omgeving.

Speelweide Bultpark 050524

Men komt dan ook bij het bankje dat geschonken is door Monuta, waarop een bordje is bevestigd. Maar er zijn ook andere bankjes met een tekst erop. Een schelpenpad die het bos ingaat, een speelweide waar woensdagochtend zo’n 10 à 12 eksters aan het ‘spelen’ waren. 

Maar men kan ook een ooievaarspaal zien, die mooie bomen die er staan, zoals de dakplataan en andere bomen. Maar willen we blijven genieten van het rustpunt in een drukke stad, dan houdt men zich aan de regels. 

Dakplataan Bultpark 050524

Men vernielt niets en men gooit geen lege bierflesjes op de grond. Men laat de rotzooi niet slingeren, maar men ruimt de eigen zooi op. Ook de peuken als men met een groepje bij elkaar zit op de grote bank. Ruim je eigen rotzooi op en laat de mensen nog lang genieten van het Bultpark.

(Bronnen: Radio Lelystad, Flevopost, Boomzorg, Sjaak Kruis (Instagram)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.06.2024 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights