Doeteam Groen Ursem vaste plantenborder juni 2018 (© gem Koggenland)

KOGGENLAND – Tijdens de raadsvergadering van 27 mei heeft de gemeenteraad van Koggenland ingestemd met het initiatief van Doeteam Groener Ursem. Het plan was om een recreatiebos met waterberging in het dorp te realiseren. Met de realisatie van het initiatief kunnen de inwoners van Ursem, maar ook van daarbuiten, recreëren, bewegen en genieten van de natuur.

Veel geduld en hard werken  
Burgemeester Monique Bonsen – Lemmers heeft de mensen van het initiatief bedankt voor hun geduld en voor het feit dat ze hard hebben gewerkt om het mooie plan vorm te geven en zover te brengen. Volgens de burgemeester hadden deze mensen niet alleen veel geduld, doorzettingsvermogen en realiteitszin, maar zeker ook het vermogen om goed samen te werken. De komende periode zal in het teken staan voor bewonersparticipatie en zal het initiatief verder uitgewerkt worden. 

Dorpspark / – bos 
In 2017 is het Doeteam Ursem gestart met het initiatief  voor een dorpspark / – bos. Zo’n 5 jaar later is er een bewonersbijeenkomst geweest, waarbij veel input voor het plan is opgehaald. Met het plan en de input kon Ingenieursbureau HB Advies in 2023 met een schetsontwerp komen. 

In de afgelopen periode kwam het Doeteam Groener Ursem regelmatig bij elkaar, samen met specialisten voor overleg om het initiatief van een dorpspark / – bos in Ursem te kunnen realiseren. Hierbij werden allerlei zaken besproken, zoals alle mogelijkheden, de randvoorwaarden en tevens de financiële gevolgen van de uitvoering van het schetsontwerp. Tevens was er regelmatig overleg met de provincie Noord-Holland en het waterschap (HHNK).  

Schetsontwerp 
In het schetsontwerp zijn de hoofdelementen groen en water. Het ontwerp gaat uit van een grote verscheidenheid aan groen, van opvallende parkbomen tot inheemse bomen en sierbomen. Tevens is er sprake van diverse soorten bloemrijk gras en struiken. In het ontwerp is een groot wateroppervlak opgenomen.  
Daarnaast gaat het schetsontwerp uit van een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden. Hierbij valt te denken aan ruimte voor een ijsbaan, natuurrecreatie, speelbos, boswandelingen en een uitzichtpunt. 

In het schetsontwerp zijn 2 entrees getekend. De eerste komt vanaf de Noorddijkerweg en is bedoeld voor het autoverkeer, fietsers en voetgangers. Daarnaast is er nog een tweede entree, meer verscholen, die gerealiseerd wordt vanaf de Reigerlaan. Deze is aangemerkt als een voetgangersentree.  

Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, gaat het initiatief voor de realisatie van een dorpsbos in Ursem een nieuwe fase in. Er zal een bewonersbijeenkomst – half juli – worden georganiseerd, in afstemming met Doeteam Groener Ursem.  Voor deze bijeenkomst zal de gemeente Koggenland de bewoners van Ursem informeren middels de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente, zoals het Koggennieuws, koggenland.nl en de sociale media. Na de bijeenkomst gaat de gemeente werken aan de verdere, technische en omgevingsrechtelijke uitwerking van het ontwerp.

De regionale media hebben gemeld dat het dorpsbos komt op een perceel aan de Noorddijkerweg. Tevens zouden de plannen spreken over 200.000 bomen en struiken op een gebied van 17 hectare grond. Op dit moment is het nog een leeg weiland, omringd door de kerktoren, een pompstation en de waterzuiveringsinstallatie. Daarnaast zal het ambitieuze plan ook een flink prijskaartje kennen. Er zou sprake zijn van 2 miljoen euro. Er zit wel de voorwaarde aan de uitwerking, dat provincie en Rijk ook een bijdrage doen. Tenslotte wordt er gesproken over een ‘verplichte compensatie’ van de 12 hectare bos die in het najaar van 2020 in Schoorl is gekapt. 

(Bronnen: NH NIeuws, Gemeente Koggenland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights