Van Gogh Nationaal Park (© prov Noord Brabant)

DEN BOSCH – De provincie Noord-Brabant zal een aanvraag indienen voor de status van het Van Gogh Nationaal Park (Van Gogh NP). Dit gebeurt op basis van de nieuwe Beleidsregel Nationale Parken van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De provincie heeft er een goed gevoel bij. Hierdoor is de kans groot dat het Van Gogh NP het eerste nationale park nieuwe stijl zal worden. 

Ontwikkeling Nationale Parken 
De provincie geeft aan dat Van Gogh NP voorop loopt in de ontwikkeling in Nederland van Nationale Parken nieuwe stijl. De bedoeling van deze parken ‘nieuwe stijl’ is dat ze het internationale visitekaartje worden van wat Nederland te bieden heeft op het gebied van natuur en cultuur. 
Natuurlijk is er een verschil met de Nationale Parken ‘oude stijl’, daar de nieuwe Nationale Parken robuuster, sterker en van internationale allure zijn. Hierdoor is de focus veel breder. 

Volgens Wilma Dirken, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, blijft voor het Van Gogh Nationaal Park het versterken van natuur en landschap een topprioriteit. Echter de partners combineren dit met een prominente rol voor beleefbaarheid, betrokkenheid van burgers en ondernemers en de versterking van de economie.  

Brabantse land mooi maken 
De voorzitter van Van Gogh Nationaal Park, Martijn van Dam, heeft laten weten dat men met het park het Brabantse land weer net zo mooi wil maken als in de tijd dat Vincent van Gogh het schilderde. Maar de wereld is wel bijna anderhalve eeuw verder en ook de natuur en het landschap zijn veranderd. Dit moet weer sterker en mooier worden gemaakt. Dit moet gebeuren met boeren, ondernemers, bedrijven, natuurorganisaties en overheden. Hierbij kunnen boeren en bedrijven profiteren en wordt aangetoond dat natuur, landbouw en economie samen kunnen gaan. De officiële status van het Nationaal Park zal daarbij helpen. 

Er is een brede aanpak nodig om de natuur rondom de natuurgebieden te kunnen herstellen en beschermen. Maar tevens is het nodig om te voldoen aan alle opgaven voor klimaat, stikstof, water, landbouw en woningbouw. Met het Van Gogh NP wordt het vestigingsklimaat in deze economisch krachtige regio versterkt, zal Brabant (inter) nationaal extra op de kaart worden geplaatst en wordt perspectief aan boeren en andere ondernemers geboden. Mensen die er een boterham willen verdienen en willen bijdragen aan het landschap.

Flink stuk natuur 
Onder de vlag van het Van Gogh Nationaal Park wordt een totaal gebied ontwikkeld van ruim 100.000 hectare. Dit is een kwart van Brabant met in de kern 50 procent natuur. Het nieuwe Nationaal Park zal gevormd worden met een uniek bekenlandschap als de ruggengraat. In het gebied liggen talrijke natuurgebieden, onder meer de Loonse en Drunense Duinen, de Kampina met de Oisterwijkse Vennen en Bossen, de Moerputten en het Bossche Broek. Tevens in het westelijk deel het Ulvenhoutse bos, het Liesbos, de Pannenhoef en het Riels Laag. Het gebied is bijzonder met deze natuur in combinatie met de waardevolle cultuurlandschappen zoals de Dommelvallei en de erfgoedlocaties van Van Gogh.   

(Bron: Provincie Noord-Brabant) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights