Schimmels in huis (© GGD Leefomgeving)

ARNHEM – Deze week kwamen de regionale en lokale media met het bericht dat de nieuwbouwhuizen in de wijk Schuytgraaf last hebben van schimmel. De schimmel zou zelfs de kledingkasten intrekken. Het schijnt zo te zijn dat het vocht zowel van boven als van onder de nieuwbouwhuizen binnenkomt. 

De wijk Schuytgraaf
Volgens sites van ontwikkelaars is Schuytgraaf de nieuwste wijk van de stad Arnhem, waarbij zelfs kreten zijn terug te vinden als ‘Arnhem in de Betuwe’. De wijk zou zo’n 26 karakteristieke buurten hebben, allen met een eigen karakter en architectuur. De eerste woningen dateren uit 2004, die voornamelijk bestonden uit eengezinswoningen. Tevens wordt de wijk beschreven als kindvriendelijk, duurzaam en gasloos. 

De gemeente Arnhem schreef het net anders op. Volgens de gemeente is Schuytgraaf de nieuwste Vinexwijk van Arnhem. Het zou een wijk worden – met respect voor het bestaande landschap – met buurten met een grote variatie in woningen en straten. De doelstelling is dat uiteindelijk 2028 in de wijk zo’n 15.000 mensen zullen wonen. 

Waterproblemen
Maar ondertussen ‘stapelen’ de problemen met water op. Zo zijn er woningen met schimmel en bepaalde kruipruimtes staan onder water. Er zijn lekkages en het water kan niet weg. Door deze problemen zijn er nogal wat bewoners die serieuze gezondheidsklachten hebben. Het is aangekaart bij de gemeente, waarna de wethouder beterschap heeft beloofd.  

Voor de bewoners van het Singelkwartier in de wijk staat het water letterlijk tot aan de lippen. De fractie van de SP in Arnhem is samen met de bewoners door de wijk gegaan en hierbij zijn de klachten verzameld. Hierbij zijn de volgende klachten opgenomen, zoals woningen vol schimmel, vocht, condens, afbladderende muren, uiteenvallende plafonds en kruipruimtes die meer op een zwembad lijken. 
Ondertussen is er een bijeenkomst van bewoners geweest en zijn de klachten bij de gemeenteraad neergelegd op 29 mei. Bewoners hebben kunnen inpraten bij de vergadering van de gemeenteraad.   

De problemen treden op bij huurwoningen, zowel woningen van Wooncoöperatie Volkshuisvesting als particuliere huurwoningen. Maar dat mag geen verschil uitmaken volgens de fractie van de SP. De fractie heeft gemeld dat elke inwoner van de stad in een fatsoenlijk en zeker een gezond huis moet kunnen wonen. Daarom is de vraag gesteld wie bij dit probleem de verantwoordelijkheid gaat nemen, zonder dat er steeds weer naar elkaar wordt gewezen. Volgens de SP-fractie moet de gemeente met een structurele oplossing komen. 

Wekenlang was alles voorbereid, waarbij de actie in de raad – tot nu toe-  het hoogtepunt was. Vanuit de gemeente kwam wethouder Smeulders en wijkwethouder Van der Geijn met de toezegging om langs te gaan bij de getroffen bewoners. Dit zal gebeuren met een onafhankelijk schimmelexpert, Volkshuisvesting en particuliere verhuurders zodat men kan gaan werken aan oplossingen. 
De huurders van Volkshuisvesting zullen op vrijdag 7 juni een zwartboek aanbieden, met de gebundelde klachten. Dit zal gebeuren samen met de SP bij het kantoor van Volkshuisvesting. 

Er is een ‘Wijkprogramma Schuytgraaf 2023’ terug te vinden op de site van de gemeente Arnhem. Hierin staat een punt over ‘Veiligheid’ waarin wordt aangegeven dat bewoners zijn betrokken bij de veiligheid en leefbaarheid van hun omgeving. De bewoners zullen signalen afgeven over onder meer verloedering en woonoverlast. Dat is dus de afgelopen week gebeurd.  De gemeente heeft in het programma aangegeven dat men het belangrijk vindt om hier in samenwerking met veiligheids- en welzijnspartners actie te ondernemen, zodat bewoners minder overlast hebben.   

(Bronnen: De Gelderlander, Willemsen Makelaar, Arnhemse Koerier, Gemeente Arnhem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights