Houtsnipperpad Bultpark (© Stichting Bultparkcomite)

Het Bultpark is één van de parken in de stad Lelystad en sommigen durven zelfs te zeggen dat het Bultpark het allermooiste stadspark is. In ieder geval heeft de ANWB in juli 2019 het Bultpark uitgeroepen tot “Het Flevolandse Toppark”.  In ieder geval is het park natuurlijk en dat komt door de afwisseling van water en land, hoog en laag, zon en schaduw, gras, bomen en struiken. 

Wandelingen 
Al deze verschillen kan men zelf ontdekken als men een wandeltocht of een route meemaakt in het park. Volgens de site is er een aantrekkelijke wandeling van zo’n 1.5 kilometer met de naam ‘Ommetje Om’. 

Maar laat het duidelijk zijn, het is niet de enige wandeling door het park. Zo is in de lente van 2020 het Kabouterpad uitgezet. Onderweg kom je een aantal kabouters tegen. Daarnaast is er ook een Bomenroute. 

Het begin van het park 
Er zijn luchtfoto’s van 1974 ontdekt waarop een opgespoten zandvlakte te zien is. Hierop was de bebouwing van de Kempenaar en de Schouw gepland. Tevens was op de foto een brede, donkere strook te zien waar een park zou moeten komen. 

In de tijd van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de stad, had men de naam Westerterpen in gedachten voor het park. Dit kwam naar aanleiding van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat, Tjerk Westerterp. 

De naam Westerterpen was een werknaam, die niet is gehanteerd in de latere ontwikkeling. Volgens gegevens op de site van de Stichting Bultparkcomité heeft bouwbedrijf Moes een groenproject in het Bultpark gefinancierd. Dit was het Moesbos. 

Bultpark ontdekken
Eén van de manieren om het Bultpark te ontdekken, is de bomenexcursie. Natuurlijk is het bekend dat er duizenden bomen groeien en bloeien in Lelystad. Deze staan niet alleen langs de straten van de stad, maar zeker ook in de parken en ook in bossen in de omgeving. 

Iemand die van de natuur houdt, ziet de bomen meteen en kan er ook van genieten. Bomen zijn wel vaak veel groter dan de mens, maar ze lijken ook vaak op mensen. Een boom heeft zorg nodig en kan ziek worden. 

Als men goed omgaat met de bomen, kunnen ze een hoge leeftijd krijgen, soms wel 300 tot 400 jaar. Stichting Bultparkcomité heeft laten weten dat bomen best bijzonder zijn en dat men dit wil laten zien, middels de bomenexcursie. 

(Bron: Bultpark Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.06.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights