Army jeeps_1 (© Imemc News)

Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.


Vrijdag 31.05.2024    
Israël verhoogt de militaire inzet en beperkingen op de West Bank 

Donderdag maakte het Israëlische leger bekend dat het de zogenaamde ‘alertheid en paraatheid’ heeft verhoogd van zijn strijdkrachten die zijn ingezet op de bezette West Bank, met name in de gebieden die bekend staan ​​als de ‘randzone’, tussen de Groene Lijn en de Annexatiemuur.
Het leger heeft bevestigd dat het al verschillende veiligheidsmaatregelen heeft geïmplementeerd en ingezet in de gebieden tussen de Muur en de stad Tulkarm, in het noordwesten van de West Bank.
De maatregelen houden niet op bij het plaatsen van extra wegversperringen en het vergroten van militaire inzet, maar omvatten ook uitgebreide invasies, ontvoeringen, hinderlagen en het versterken van ‘inlichtingentoezicht’.
In samenwerking met de luchtmacht en de ‘West Bankdivisie’ heeft het Israëlische leger een reeks militaire oefeningen uitgevoerd om ‘zijn capaciteiten te vergroten’ in het omgaan met wat het ‘potentiële aanvallen en inbreuken op de Annexatiemuur’ noemde.

Leger doodt een Palestijn en schiet er vier neer in Al-Bireh

Israëlische soldaten doodden donderdag een Palestijnse jongeman en verwondden vier anderen, waarvan één ernstig, en ontvoerden er één in de stad Al-Bireh, terwijl ze een andere jongeman neerschoten in de stad Ramallah, in het centrale deel van de bezette West Bank.
Donderdagmiddag vielen Israëlische troepen de centrale stad Al-Bireh op de West Bank, ten oosten van Ramallah, binnen, wat leidde tot protesten onder lokale Palestijnse jongeren.
Mediabronnen zeiden dat de bezettingstroepen het vuur openden met scherpe kogels, waarbij vijf Palestijnse jonge mannen werden neergeschoten.
Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat de jongeman Wajih Al-Ramahi, 20, bezweken was aan een kritieke schotwond in de borst.

Twee Gaza-gevangenen doodgeslagen in maart – rapport

Dinsdag meldde het Israëlische dagblad Haaretz dat de Israëlische militaire politie onthulde dat de dood van twee Palestijnen uit de Gazastrook in maart het gevolg was van de mishandeling door Israëlische soldaten na hun ontvoering.
De twee Palestijnen werden naar het detentiecentrum van Sde Teman in de buurt van Beersheba (Be’er As-Sabe’) gebracht, in tegenstelling tot de beweringen van de soldaten dat de sterfgevallen te wijten waren aan de toestand van de wegen.
Volgens Haaretz heeft het Israëlische leger de twee Palestijnen vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij het Palestijnse verzet.
De gevangenen werden geboeid en levend in een vrachtwagen vervoerd van het Khan Younis-gebied in het zuiden van Gaza naar het Israëlische detentiecentrum. Bij aankomst werd echter ontdekt dat ze waren overleden.

Leger schiet een Palestijn neer in Nablus

In de vroege uren van vandaag, vrijdag, raakte een jonge man gewond door het Israëlische leger toen de soldaten Nablus binnenvielen en een jonge man ontvoerden in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) haastte zich onmiddellijk naar het gebied, behandelde de gewonde en bracht hem naar een medisch centrum in Nablus.
De PRCS zei dat de jonge Palestijnse man met een kogel in zijn been was neergeschoten en beschreef zijn wonden als matig.
De Palestijn raakte gewond tijdens protesten die uitbraken in Faisal Street als gevolg van de invasie van de stad door het leger.

Leger schiet zes Palestijnen neer en vernietigt infrastructuur in Jenin

Israëlische troepen hebben donderdag zes Palestijnse jonge mannen neergeschoten en de infrastructuur en eigendommen van burgers beschadigd nadat ze de stad Jenin in het noorden van de West Bank en haar vluchtelingenkamp waren binnengevallen.
Donderdagmiddag bestormden Israëlische troepen de stad Jenin vanuit verschillende ingangen, schoten en verwondden zes Palestijnse jonge mannen, en veroorzaakten de vernietiging van infrastructuur en eigendommen van burgers.
Mediabronnen zeiden dat een grote legermacht, waaronder een militaire bulldozer, de stad Jenin en haar kamp was binnengevallen, scherpschutters op de daken had ingezet, terwijl verkenning drones boven hun hoofd zweefden.
Tijdens de inval wisselden gewapende Palestijnse verzetsstrijders vuur met het aanvallende leger, en brachten ruwe explosieven tot ontploffing die gericht waren op militaire voertuigen.

Leger schiet een Palestijn neer en verwondt anderen in Nablus

Israëlische troepen schoten dinsdag een Palestijnse jongeman neer en verwondden verscheidene anderen tijdens invallen in vele gebieden van het noordelijke gouvernement Nablus op de West Bank.
Dinsdagmiddag vielen Israëlische troepen de stad Beita, ten zuiden van Nablus, binnen, wat aanleiding gaf tot protesten van lokale Palestijnse jongeren.
Volgens Ahmad Jibril, directeur van de ambulance- en hulpdiensten van de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) in Nablus, werd een jonge man naar het ziekenhuis vervoerd nadat soldaten hem met scherpe kogels in zijn voet hadden geschoten.
Ondertussen vielen bezettingstroepen dinsdagavond de stad Qabalan, ten zuiden van Nablus, binnen, wat leidde tot protesten onder lokale jongeren.

Het Israëlische leger ontvoert een kind, een man, in Bethlehem

Woensdag hebben Israëlische soldaten een Palestijns kind en een man ontvoerd in Bethlehem, ten zuiden van het bezette Jeruzalem, op de West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende legerjeeps de stad Al-Khader, ten zuiden van Bethlehem, binnenvielen en een kind, Odai Nabil Jibrin, 16, ontvoerden uit de stad Doha, ten westen van Bethlehem.
De bronnen voegden eraan toe dat de soldaten ook Fakher Hani Thawabta, 36, ontvoerden uit de stad Beit Fajjar, ten zuiden van Bethlehem.
Fakher werd ontvoerd toen de soldaten hem tegenhielden bij een militaire wegversperring die ze hadden geïnstalleerd bij de ingang van het dorp Al-Manshiyya, ten zuidoosten van Bethlehem.

Dag 237: “Geïntensiveerde Israëlische bombardementen doden tientallen mensen in Gaza”

Op donderdag, dag 237 van de aanhoudende genocide in Gaza, heeft het Israëlische leger de bombardementen en beschietingen van verschillende delen van de kust enclave geïntensiveerd, waarbij tientallen Palestijnen omkwamen en gewond raakten.
Ondanks de voortdurende bombardementen en de escalatie van het offensief op het kustgebied bleven Palestijnse verzetsfracties zich richten op Israëlische tanks en gepantserde voertuigen, en het vuurgevecht in veel delen van de kust enclave, vooral in de stad Jabalia, het vluchtelingenkamp Jabalia. in het noorden van Gaza, Gaza-stad en Rafah in het zuidelijkste deel.

Dag 236:  “Israël probeert UNRWA aan te wijzen als een terroristische organisatie”

Andalou Agency rapporteert: “ … In een verklaring zei het ministerie dat twee leden van de ambulance teams aangesloten bij de Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) werden gedood toen hun ambulance het doelwit was terwijl ze op weg waren om de gewonden en overleden mensen in het gebied van Abu al-Sa te evacueren ... ”.
De vereniging zei op X: “ … De PRCS-paramedici Haitham Tubasi en Suhail Hassouna werden gedood als gevolg van het directe bombardement door de Israëlische bezetting op een Palestijnse Rode Halve Maan-ambulance in het Tal Sultan-gebied, ten westen van Rafah, terwijl ze hun humanitaire plicht vervulden …

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek


© Khamakar News Agency / 31.05.2024

Doneren voor Gaza kan via link Geef voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights