Dag vd Biodiversiteit Midden-Drenthe (© gem Midden-Drenthe)

MIDDEN-DRENTHE – In de week van zaterdag 18 tot en met zondag 26 mei was het de Week van de Biodiversiteit. In heel Nederland waren zo’n 100 activiteiten georganiseerd door onder meer de afdelingen van KNNV (de vereniging voor veldbiologie: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging). Ook in 2025 wordt de Week van de Biodiversiteit georganiseerd en wel van zaterdag 17 mei tot zondag 25 mei.   

Gemeente Midden-Drenthe 
De VN heeft de Internationale Dag van de Biodiversiteit in het leven geroepen. Dit gebeurde om stil te staan bij al het leven op aarde en de rijkdom van de aarde. Maar daarnaast kijkt men ook naar de kwetsbaarheid van de aarde. De gemeente geeft op haar site aan dat de biodiversiteit snel afneemt en dat de aarde uitgeput raakt. Daarom is actie nodig om de aarde te behouden en te herstellen. Midden-Drenthe als gemeente heeft op de dag, 22 mei, extra aandacht besteed aan dit onderwerp. 

De gemeente meldt op haar site dat biodiversiteit staat voor de mix van al het leven op aarde. Van waterdruppels tot een compleet bos, een oceaan of zelfs de aarde. Daarbij komt ook dat de aarde niet zonder biodiversiteit kan. Denk hierbij aan het feit dat bijen niet zonder bloemen kunnen, walvissen niet zonder plankton en veel planten niet zonder schimmels. De mens kan weer niet zonder planten en dus ook niet zonder schimmels. 

De gemeente Midden-Drenthe is een groene gemeente en dat wil men zo houden. Daarom wordt ook alles ingezet op biodiversiteit en een duurzame leefomgeving. Het onderwerp is een onderdeel van de portefeuille van wethouder Jan Schipper. De gemeente heeft al grote stappen gezet door een aantal bloemrijke bermen en weiden op ecologische wijze te onderhouden. Dit is goed voor de boerenlandvlinders en vele diverse insecten, maar zeker ook voor vogels en kleine zoogdieren. 

De biodiversiteit wordt versterkt door de aanplant van nieuwe boompjes en struiken op verschillende locaties. In 2023 is in de gemeente zo’n 10.000 m2 aangeplant, waarbij juist inheemse planten zijn gebruikt, die de biodiversiteit verbeteren. Door de herfstbladeren ontstaat een goede strooisellaag, waardoor de verzuring van de grond wordt voorkomen en er meer voedsel is voor het leven in de bodem. Tevens zorgen de bomen en struiken voor nuttige vogels of insecten zoals vlinders, bijen en natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Tenslotte zijn de vruchten het wintervoedsel voor verschillende vogels en kleine zoogdieren. 

Nuttige planten zijn onder meer Winterlinde, Hulst, Krent, Sleedoorn, Meidoorn, Lijsterbes, Hazelaar, Liguster, Brem, Vuilboom en Gelderse Roos. Het afgelopen jaar zijn door de gehele gemeente meer dan 80 nieuwe bomen geplant, in meer dan 20 verschillende soorten. De gemeente gaat het liefst voor inheemse soorten, waarbij in de dorpen ook soorten worden aangeplant die beter tegen de hitte en wisselende omstandigheden bestand zijn. 

NK Tegelwippen 
Op 22 mei heeft wethouder Jan Schipper een Honingboom geplant voor het gemeentehuis. Dit gebeurde in het kader van het NK Tegelwippen, waaraan de gemeente vanaf 25 mei ook aan mee doet. De Honingboom –  Styphnolobium japonicum – kan uitgroeien tot een forse boom met een brede vertakking en een transparante kroon. Doordat de roomwitte bloemen vol nectar zitten, komen er veel vlinders en bijen op af. Daarnaast geven de groene twijgen een mooi contrast met de gele herfstkleuren van het blad. 

(Bronnen: Gemeente Midden-Drenthe, KNNV) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights