Anna Paulownaboom in bloei (© IVN)

NOORDENVELD – De gemeente Noordenveld deed in december 2023 een melding dat de 3 knotlinden bij de Konditorij in de Heerestraat Roden vervangen moesten worden. Volgens de gemeente bleven de bomen klein en waren ze aan het afsterven door slechte groeiomstandigheden. Aangezien het verplaatsen van de bomen erg risicovol was, heeft de gemeente besloten om de linden te kappen. 

Groter terras  
De gemeente gaf op 29 januari van dit jaar aan dat de Heerestraat opnieuw ingericht zou worden, waarbij de border verplaatst zou worden en de Konditorij een groter terras zou krijgen. Bij de aanpassing zou de nieuw aan te leggen border 3 nieuwe bomen krijgen. Volgens de gegevens van de gemeente zijn de bomen uitgezocht op natuur- en sierwaarde met een fraaie bloei- en herfstkleur. 

Aan de andere kant geeft de gemeente aan dat de kap van de knotwilgen een grote leegte geeft. Daarom is besloten dat er een grotere boom in de plaats zou komen. In eerste instantie zou een Anna Paulownaboom geplaatst worden met aan beide kanten een meerstammige Zevenzonenboom. 
Noordenveld laat daarna weten dat de Anna Paulownaboom niet geschikt was en volgens de gemeente op de ‘zwarte lijst’ zou staan. De boom produceert een grote hoeveelheid zaden en heeft een snelle groei, waardoor de boom dominant kan worden. 

Dit zou kunnen leiden tot een verstoring van milieus en daarom heeft de gemeente gekozen om de boom niet meer te planten. Tenslotte blijven de criteria het vergroten van de biodiversiteit, bijzonder gevormde bladeren, mooie bloei, fraaie herfstkleur en een sterke boom in een stedelijke omgeving. Daarom is gekozen voor de Tulpenboom samen met de 2 Zevenzonenbomen. De nieuwe bomen zijn eind maart geplant. 

Anna Paulownaboom
Op de site van AVN staat veel informatie over deze boom. Het is een snel groeiende boom, die meestal zo’n 10 à 15 meter hoog kan worden. Maar er zijn ook exemplaren van bijna 30 meter bekend. De boom heeft een rechte stam. Daarbij hoort een vrij brede kroon met hele grote bladeren, die vergeleken worden met olifantsoren. 
In het najaar komen aan de kale takken bolvormige bloemknoppen, die blijven zitten door de winter. Daarna komen dan in april en mei de geurige bloemtrossen tevoorschijn. De kleuren verschillen hier en daar, maar normaal gesproken spreekt men over blauw-violet kleurige kelken van ongeveer 6 centimeter. Kenners zeggen dat ze op de bloempjes van het vingerhoedskruid lijken. 

De plant komt uit China, maar het is niet helemaal duidelijk wanneer de boom opdook in Nederland. Op vele plaatsen is de boom te zien, waarbij opvalt dat de boom vaak alleenstaand is. Dit komt doordat hij de eigenschappen van een pionier heeft. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de berk.  
Maar gezien de boom uit een ander ecosysteem afkomstig is, kan dat gevolgen hebben. Zo zegt men in de VS dat de boom invasief is, daar hij zich zeer gemakkelijk kan voortplanten. Dit kan gebeuren via zaad maar ook via worteluitlopers. Daarnaast groeit de boom redelijk snel en kan zelfs bosbranden overleven. Bij zo’n brand blijven de wortels intact en na de brand kunnen daar weer scheuten ontstaan. Daarnaast wordt gemeld dat als de Anna Paulownaboom ergens is gevestigd, hij dominant kan worden en andere bomen in de weg kan zitten. Tevens is hij moeilijk weg te krijgen. 

(Bronnen: De Krant Nieuws, Dagblad van het Noorden, Gemeente Noordenveld, AVN) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights