De Groene Markt (© gem Gilze en Rijen)

RIJENS NIEUWS – Mensen die op zoek zijn naar manieren om de tuin groener te maken en beter bestand tegen het veranderende klimaat, kunnen terecht op zaterdag 8 juni op de Groene Markt op het Wilhelminaplein in het centrum van Rijen. Maar men kan ook de mogelijkheden vinden om de woning energiezuiniger te maken. 

Daarnaast kan men informatie vinden over gezonde voeding en vitaliteit en nog veel meer onderwerpen. Ze komen allemaal aan bod op de Groene Markt, waar lokale organisaties en ondernemers de bezoekers graag informeren over alle ‘groene thema’s’.  

Deelnemers 
De deelnemers die aanwezig zullen zijn, zijn ondernemers die in de gemeente Gilze en Rijen hun bijdragen leveren aan een duurzame samenleving. De deelnemers zijn onder meer: Gemeente Gilze en Rijen, Waterschap Brabantse Delta, Energie Gilze Rijen, Natuur en Landschap Gilze Rijen, Allemaal Vitaal positieve gezondheid, Wereldwinkel, VIP voor Elkaar, de Groene Bakker, Voedselbos Woudoogst, Moestuinieren met Suus, Huub Weterings, Levendig Groen, Miro Tuinen Ecologisch Hovenier, Curio, Stichting Juin en Nordic Walking Gilze Rijen.

Huub Weterings 
Een van de deelnemers is Huub Weterings. Deze man van 90-jaar staat bekend als de ‘bijenman’. Hij is imker en een grote autoriteit op het gebied van het houden van bijen en het maken van bijenkorven. Zo was Huub Weterings in 2019 bij een cursus ‘Bijenkorf vlechten’ in Nieuwe Tonge als zogenaamd adviseur. Natuurlijk wist hij iedereen enthousiast te houden met zijn verhalen. Huub Weterings is zijn hele leven al actief bezig met bijen, nadat hij zijn eerste bijenzwerm kreeg toen hij 10 was. Hij heeft door het hele land cursussen gegeven over de bijen en alles wat erbij komt kijken. 
Op de Groene Markt zal hij zijn verhaal vertellen, want hij maakt zich zorgen over de stand van bijen. Tevens geeft hij aan dat de biodiversiteit van insecten in Nederland schrikbarend achteruit gaat.   
Fotografe Patricia Mallens heeft enige tijd geleden een boek samengesteld met de titel ‘De Rijenaar’.  Dit is een boek waarin 8 alledaagse Rijenaren werden geportretteerd. En een van die 8 is Huub Weterings geweest. 

Voedselbos Woudoogst 
Een andere deelnemer op de Groene Markt is de familiemaatschap Voedselbos Woudoogst. Het is een initiatief van Petra en Harrie Aarts uit Rijen en is opgericht in 2021 samen met hun kinderen Kim en Ralph en hun partners Toon en Roos. 

Volgens de site van Voedselbos Woudoogst is een voedselbos een aangelegd bos dat voedsel produceert. Belangrijk zijn de verschillende hoogten in het bos en de gezonde bodem. Hierdoor ontstaat een eetbaar ecosysteem. Het voedselbos heeft een grote diversiteit aan soorten planten. Hierbij valt te denken aan noten- en fruitbomen, kruiden, schimmels, eetbaar blad en eetbare bloemen. 

Zo’n voedselbos functioneert als een gewoon en natuurlijk bos, waarbij de bomen, struiken en kruiden zo zijn geplant dat de ecologische principes van een natuurlijk bos worden ‘nagedaan’. Hierdoor worden de hoeveelheid en de bodemvruchtbaarheid vergroot. Het voordeel van deze opzet is dat bemesten en bestrijdingsmiddelen niet meer nodig zijn. De organisatie wil de natuur haar gang laten gaan, waardoor men kan eten van de opbrengst. 

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Eilanden Nieuws, Voor de Kunst, Ons Gilze en Rijen, Voedselbos Woudoogst) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights