Persfoto Tweedehands Kleding (© Extinction Rebellion)

DEN HAAG – In de vele winkelketens zijn klanten gewend aan goedkope kleding. Winkelketens als H&M, Zara en Primark. In het weekend van 25 en 26 mei zijn er in filialen op verschillende plaatsen zelfs gratis items te vinden. Met het aanbieden van tweedehands kleding in modezaken wil Extinction Rebellion (XR) aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat.  

Social media 
Op Instagram is te lezen dat op 25 mei het Guerilla Fashion Nationaal Actieweekend zal starten. In vele steden in het gehele land wordt de actie gevoerd. Tevens wordt ook door KlimaTreffpunkt in München actie gevoerd. 
De actie wordt gevoerd in de steden Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Maastricht, Rotterdam, Sittard, Tilburg, Venlo, Vlaardingen, Westland, Zoetermeer en Zutphen. 

Tweedehands kleding 
De rebellen van XR stappen de kledingwinkels binnen in heel Nederland en hangen tweedehands kleding op om weg te geven. Daarna verdwijnen ze weer ongemerkt naar buiten. Aan de kleding zijn labels bevestigd over de schadelijke industrie die fast fashion heet.  
Volgens XR Guerilla Fashion is de mode-industrie wereldwijd verantwoordelijk voor 8 procent van de broeikasgasuitstoot. Daarnaast worden arbeiders over de hele linie onmenselijk behandeld. Binnen een jaar wordt 85 procent van alle kleren weggegooid of verbrand.  

Nooit duurzaam 
De site van XR geeft meer informatie. Zo geeft de site aan dat het businessmodel van fast fashion gebaseerd is op goedkope productie, hoge consumptie en een korte levensduur van elk kledingstuk.
Per jaar worden er 100 miljard kledingstukken geproduceerd, waarvan binnen 1 jaar de helft wordt weggegooid. Daarnaast is de reeds geproduceerde kleding genoeg om in de behoeften aan kleding van 6 generaties te voorzien. 

Fast fashion – volgens XR – kan nooit ecologisch of sociaal duurzaam zijn. In de tijd dat er snel gehandeld móet worden om de dodelijke gevolgen van klimaatverandering te verminderen, worden door de fast fashion ketens plannen ontwikkeld om de productie te vergroten. 

Schade voor klimaat
Elke maand worden door grote modeketens hele collecties kleding weggegooid. Dit is om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Zelfs wordt kleding door modeketens verbrand. Dit is nog schadelijker voor het milieu. 
XR – middels de Guerrilla Fashion site – laat weten wat de eisen zijn: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. De eisen worden uitgebreid onderbouwd en er worden voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. 
Aan het eind van het verhaal wordt door XR aangegeven: “ … Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer …

(Bronnen: Extinction Rebellion Nederland (Instagram), Extinction Rebellion Nederland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.05.2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights